skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Zacznijmy od żelatyny. Żelatynę zalać ciepłą przegotowaną wodą (100 ml) i pozostawić do pęcznienia. W międzyczasie dokładnie umyj pomidory, wrzuć je do durszlaka, aby uzyskać nadmiar wody. Lepiej jest wziąć małe pomidory, mocne, ale dojrzałe i słodkie, aby nie rozpadły się podczas procesu marynowania. Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni. Umyj paprykę, usuń rdzeń z nasionami i pokrój w półpierścienie.
musisz wcześniej przygotować słoiki. Lepiej wziąć małe puszki. Myjemy słoiki roztworem sody i sterylizujemy w dowolny zwykły sposób: w łaźni wodnej, w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 15 minut (ale wkładamy słoiki do piekarnika z zimną szyjką w dół) lub w kuchence mikrofalowej. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy.
na dnie wysterylizowanych i suszonych słoików kładziemy kilka liści laurowych, kilka groszków czarnego pieprzu i kilka kawałków cebuli i papryki.
włóż pomidory do słoika, włóż je szczelnie, delikatnie "ubij". Na wierzchu kilka kawałków cebuli i papryki.
przygotuj marynatę w rondlu, wlej wodę, dodaj cukier i sól, wlej żelatynę. Podpalamy, doprowadzamy mieszaninę, mieszając łyżką, do wrzenia. Wlej ocet. Wyłącz ogień.
wlej zawartość słoików do ich wieszaków wrzącą marynatą.
pokrywamy słoiki pokrywkami i sterylizujemy w garnku z wodą, ale dno należy umieścić szmatką, aby słoiki nie pękły. Sterylizujemy słoiki o pojemności 1 litra przez około 15 minut. Zwijamy słoiki i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej do góry nogami i pod kocem. Najlepiej zostawić je na noc. Rano wkładamy go do zimnej spiżarni do przechowywania. Pomidory w galarecie są gotowe na zimę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g