pomidory w galarecie na zimę

niezwykły i smaczny zbiór pomidorów na zimę! Jest to prosty sposób przygotowania, ale oryginalny, interesujący w podawaniu zbiór pomidorów na zimę dla tych, którzy są zmęczeni zwykłymi marynowanymi pomidorami. Pomidory zamrożone w galarecie wyglądają bardzo efektownie, więc ta przekąska będzie w centrum uwagi nawet na świątecznym stole. Smak tej przekąski różni się również od zwykłych marynowanych pomidorów, słodko-kwaśny pikantny smak pomidorów doskonale komponuje się z zimną marynatą - galaretką.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
28 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

Przygotuj składniki. Zacznijmy od żelatyny. Żelatynę zalać ciepłą przegotowaną wodą (100 ml) i pozostawić do pęcznienia. W międzyczasie dokładnie umyj pomidory, wrzuć je do durszlaka, aby uzyskać nadmiar wody. Lepiej jest wziąć małe pomidory, mocne, ale dojrzałe i słodkie, aby nie rozpadły się podczas procesu marynowania. Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni. Umyj paprykę, usuń rdzeń z nasionami i pokrój w półpierścienie.
musisz wcześniej przygotować słoiki. Lepiej wziąć małe puszki. Myjemy słoiki roztworem sody i sterylizujemy w dowolny zwykły sposób: w łaźni wodnej, w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 15 minut (ale wkładamy słoiki do piekarnika z zimną szyjką w dół) lub w kuchence mikrofalowej. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy.
na dnie wysterylizowanych i suszonych słoików kładziemy kilka liści laurowych, kilka groszków czarnego pieprzu i kilka kawałków cebuli i papryki.
włóż pomidory do słoika, włóż je szczelnie, delikatnie "ubij". Na wierzchu kilka kawałków cebuli i papryki.
przygotuj marynatę w rondlu, wlej wodę, dodaj cukier i sól, wlej żelatynę. Podpalamy, doprowadzamy mieszaninę, mieszając łyżką, do wrzenia. Wlej ocet. Wyłącz ogień.
wlej zawartość słoików do ich wieszaków wrzącą marynatą.
pokrywamy słoiki pokrywkami i sterylizujemy w garnku z wodą, ale dno należy umieścić szmatką, aby słoiki nie pękły. Sterylizujemy słoiki o pojemności 1 litra przez około 15 minut. Zwijamy słoiki i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej do góry nogami i pod kocem. Najlepiej zostawić je na noc. Rano wkładamy go do zimnej spiżarni do przechowywania. Pomidory w galarecie są gotowe na zimę.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy