marynowane grzyby miodowe z marynatą cynamonową

bardzo prosty przepis, który powinna znać każda gospodyni!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 38 % 3 g
36 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 35 min

ten kulinarny przepis na marynowane grzyby miodowe jest mi znany od dawna, od dzieciństwa, kiedy moja mama marynowała grzyby na zimę. Chcę podzielić się z Tobą tym przepisem! W rondelku z wrzącą wodą należy wlać zamrożone grzyby miodowe, nie ma potrzeby ich rozmrażania, wlać zamrożone. Gotuj przez dziesięć minut, a następnie spuść bulion. Gdy woda się zagotuje, a piana wzrośnie, usuń ją. Przygotowanie sosu: składa się z wywaru grzybowego, śmietany, topionego sera i mąki zagęszczającej. Wlej wrzącą wodę do rondla z grzybami miodowymi-w ilości jednego litra. To będzie marynata. Dodaj cukier granulowany, sól, czosnek pokruszony talerzami, przyprawy do smaku. Wlej łyżkę esencji octu. Najważniejsze, aby nie przesadzić, zwłaszcza jeśli nie lubisz bardzo ostrej marynaty. Lepiej dodać później. Tutaj należy powiedzieć kilka słów o marynacie. Spróbuj, powinien być trochę pikantny (kwaśny) i nieco bardziej słony, niż byś chciał. Jeśli nie jest ostry i słony, musisz dodać trochę octu / soli, koncentrując się na własnym smaku.
faktem jest, że a) grzyby miodowe potrzebują czasu, aby się posolić. Za dobę
(napary) wezmą sól i będzie dobrze; B) gorąca marynata - wydaje się bardziej słona, ostrzejsza. Gotuj grzyby w solance przez kolejne 10-15 minut, a następnie wyłącz i przenieś je na gorąco do słoika. Marynata powinna trochę przykryć grzyby, resztki marynaty można wylać (lub zostawić na sos). Gdy słoik ostygnie, należy go przenieść do lodówki, a następnego dnia można go zjeść. Możesz podawać grzyby miodowe z ziemniakami. Możesz pokruszyć cebulę, wlać olej! Jedzenie, pyszne jedzenie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy