skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania kiełbas kebbe w maszynce do mięsa. Lepiej jest wziąć młodą jagnięcinę z niewielką ilością tłuszczu lub zastąpić ją wołowiną. Jajko ugotować na twardo i ostudzić.
Krok 2:
Bulgur to kasza ze zmiażdżonej pszenicy i jest dodawana do mięsa mielonego zamiast chleba. Co więcej, jest również znacznie zdrowszy niż chleb. Przed użyciem dokładnie umyj bulgur i namocz w ciepłej wodzie przez 4-5 godzin w stosunku 1 * 3. Dokładnie opłucz płatki i odłóż na sito, aby woda była szklana.
Krok 3:
Pokrój twardy ser w cienkie plasterki. Jeszcze lepiej, jeśli weźmiesz ser topiony z talerzami, łatwiej będzie z nim pracować.
Krok 4:
Umyj zieloną cebulę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 5:
Obierz i zetrzyj jajko. Włóż do miski z posiekaną cebulą, solą i wymieszaj.
Krok 6:
Rozłóż nadzienie na talerzach serowych i zwiń w gęste rurki.
Krok 7:
Z jagnięciny usuń kości, jeśli są, opłucz i pokrój na kawałki. Przełóż przez maszynkę do mięsa z płytkim rusztem i wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj przygotowany bulgur do mielonego mięsa, sól, pieprz i wymieszaj. Zamiast czarnego pieprzu możesz wziąć białą lub zieloną paprykę.
Krok 9:
Ponownie przełóż masę przez maszynkę do mięsa z płytkim rusztem, wymieszaj.
Krok 10:
Teraz przy maszynce do mięsa wyjmij ruszt i nóż do cięcia. Zamiast tego zainstaluj przystawki do robienia kebbe. Składa się z dwóch części, które są dyszą ze ściętym stożkiem, a drugi okrąg z zaokrąglonym wybrzuszeniem. Zmontuj maszynkę do mięsa, włącz ją i zdobądź puste rurki o pożądanej długości. Ułóż półfabrykaty na talerzu w jednej warstwie.
Krok 11:
Nadziewane rurki serowe włóż do rurek mięsnych i uformuj kebbe, szczelnie zamykając końce.
Krok 12:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Aby sprawdzić olej, wystarczy zanurzyć w nim suchy makaron. Jeśli na jego powierzchni zaczną tworzyć się bąbelki, olej jest gotowy. Zanurz ugotowane kebbe i smaż na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Olej powinien wystarczyć do zanurzenia kebbe w więcej niż połowie ich grubości.
Krok 13:
Przenieś smażone kebbe na talerz z papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 14:
Podawaj kebbe od razu z ryżem lub dużą ilością zieleni i warzyw.
Krok 15:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g