marcepan migdałowy

Spróbuj zrobić włoskie słodycze! Marcepan migdałowy powstaje z mieszanki mąki migdałowej i syropu cukrowego. Wszystkie składniki są bardzo proste i przygotowywane własnymi rękami. Jeśli syrop skrystalizował się podczas chłodzenia, możesz dodać 5 ml wody i ponownie zagotować syrop. Niektórzy eksperci kulinarni zalecają zastąpienie 50 gramów cukru glukozą lub dekstrozą, aby uniknąć kryształów cukru.
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 9 g
tłuszcze 34 % 27 g
węglowodany 54 % 43 g
457 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h

1. Musisz przygotować produkty do gotowania dzień wcześniej. Dotyczy to gorzkich migdałów. Moczymy go w zimnej wodzie i pozostawiamy na noc, około 12 godzin. Po określonym czasie obieramy migdały ze skóry małym nożem. Dzielimy orzech na dwie połowy, aby woda przepływała przez większość jego powierzchni. Wkładamy do pojemnika z wodą o temperaturze pokojowej. Pozostaw na kolejne 12 godzin. Im dłużej migdały są moczone, tym mniej goryczy w nich pozostaje. Tak więc czas ekspozycji jest kwestią gustu. W razie potrzeby obrane migdały można pozostawić nawet na cały dzień. Tylko w tym przypadku musisz kilka razy zmienić wodę na czystą.

2. Przygotuj mąkę migdałową. Wlej półtora litra wody do rondla. Wysyłamy do ognia, doprowadzamy do wrzenia. Następnie włóż migdały do wrzącej wody. Ponownie zagotuj.
następnie wyłącz ogień. Pozostaw orzechy w wodzie na około 2 minuty. A teraz spuść gorącą wodę i wlej zimną. Ponieważ im dłużej migdały są w gorącej wodzie,tym więcej smaku traci. Rozłóż migdały na ręczniku, pozostaw na godzinę, aby dobrze wyschły. Następnie za pomocą młynka do kawy zmiel orzechy na proszek. Musisz zmielić partiami, na 4-5 zakładek. Dodaj gorzkie migdały do jednej z części. W ten sposób dobrze połączy się ze zwykłymi migdałami.

3. Przygotuj syrop cukrowy. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, wlej tutaj cukier. Wysyłamy patelnię do ognia, podgrzewamy zawartość, aż cukier się rozpuści. Jeśli jednak na patelni pozostanie niewielka ilość nierozpuszczonego cukru-nie jest to przerażające. Opadnie na dno i nie będzie potrzebował całego syropu do gotowania, więc łatwo jest uniknąć pozostałych kryształów. Ostudzić syrop do ciepłego stanu. Nie pozwól, aby syrop ostygł zbyt długo, ponieważ skrystalizuje.

4. Wlej cztery łyżki syropu do powstałej mąki migdałowej, ugniataj do jednorodnej lepkiej masy. Ile syropu jest potrzebne, zależy od ilości wody, którą migdały wchłonęły podczas wrzenia. Marcepan w strukturze nie powinien być kruchy, ale wręcz przeciwnie-bardzo lepki. Zwijamy go na powierzchni roboczej w kiełbasę. Pakujemy w folię spożywczą. Wysyłamy do lodówki. Doskonale trzyma się na zimno przez 3 tygodnie. Przed podaniem przysmak można pokroić na kawałki.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gorzkie migdały - 645   kcal/100g

Podobne przepisy