skład / składniki
metoda gotowania
1. Wstępnie obrane pomarańcze dzielimy na plasterki, usuwamy folię z każdego plasterka. Pokrój miąższ w kostkę, włóż do rondla. Dodaj tam skórkę, odcinając najcieńszą warstwę.
2. Zasypiamy pomarańcze cukrem, wysyłamy do ognia. Gotuj pomarańcze na małym ogniu przez 20 minut. W tym procesie mieszamy.
3. Wlej Likier pomarańczowy do powstałego dżemu, odparuj alkohol przez 5-7 minut. Ochłodzić impregnację.
4. Wlej śmietanę do rondla, wlej tutaj jedną trzecią cukru (50 gramów), Wyślij do ognia. Doprowadź śmietanę do wrzenia, ale nie gotuj.
5. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Wybierz rondel o średnicy mniejszej niż rondel z wodą. Włóż białka do rondla, wlej do nich pozostały cukier.
6. Ubij białka z cukrem w łaźni wodnej na stabilne, mocne szczyty. Białka są jak Warzone podczas ubijania, dobrze zachowują swój kształt.
7. Nie przestając bić, wlej gorącą śmietanę do masy białkowej. Gotuj śmietanę do stanu gęstej galaretki.
8. Gdy krem osiągnie pożądaną konsystencję, usuń patelnię z łaźni wodnej i kontynuuj ubijanie, aż całkowicie ostygnie.
9. Ubij zmiękczone masło mikserem na puszystą masę. Następnie wlewamy do niego masę kremową w częściach, za każdym razem ubijamy śmietanę.
10. Zbieramy ciasto. Wlać ciasta impregnowane bezpośrednio kawałkami pomarańczy, a następnie posmarować kremem. Ciasto wysyłamy do lodówki.
11. W międzyczasie przygotujemy wypełnienie. Wlej żelatynę do małej patelni, zalej śmietaną. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy do gorącego stanu, ale nie gotujemy! Następnie wlej cukier do gorącej śmietany, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
12. Pomarańczową czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Wlej śmietanę z żelatyną do rozpuszczonej czekolady, mieszaj, aż będzie gładka. Wlej ciasto powstałą masą.
13. Rozpuść gorzką czekoladę, wlej ciasto w kółko, udekoruj krawędzie i boki płatkami migdałów. Wysyłamy smakołyk do lodówki na noc (8-10 godzin).
po upływie określonego czasu ciasto można podawać na stole.
możesz się poczęstować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Likier pomarańczowy - 213 kcal / 100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Ciastka piaskowe - 318 kcal/100g