Sałatka z Morza Białego
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
gotuj ziemniaki w mundurze, obierz i ostudź. Krewetki rozmrażamy i zalewamy wrzącą bardzo słoną wodą, można dodać nasiona kopru włoskiego. Odstawiamy na 5 minut. Kalmary i ryby gotujemy w osolonej wodzie z cebulą. Sałatkę układamy warstwami:
1st warstwa: starte na grubej tarce & nbsp;ziemniaki
2nd warstwa: połowa sera startego na drobnej tarce
3 warstwa: posiekana ryba skropiona sokiem z cytryny
4th warstwa: obrane kalmary, pokrojone w małe kostki
5th warstwa: drobno posiekane krewetki (odłóż kilka do dekoracji)
6th warstwa: pozostały ser.
smarujemy każdą warstwę majonezem, ale ja, aby nie naruszać integralności warstw, rysuję bardzo grubą cienką siatkę majonezową, dzięki czemu sałatka nie jest prasowana, a jej przewiewność jest zachowana. Smacznego dla wszystkich!
1st warstwa: starte na grubej tarce & nbsp;ziemniaki
2nd warstwa: połowa sera startego na drobnej tarce
3 warstwa: posiekana ryba skropiona sokiem z cytryny
4th warstwa: obrane kalmary, pokrojone w małe kostki
5th warstwa: drobno posiekane krewetki (odłóż kilka do dekoracji)
6th warstwa: pozostały ser.
smarujemy każdą warstwę majonezem, ale ja, aby nie naruszać integralności warstw, rysuję bardzo grubą cienką siatkę majonezową, dzięki czemu sałatka nie jest prasowana, a jej przewiewność jest zachowana. Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Kawior jesiotr ziarnisty - 203 kcal/100g
- Kawior z jesiotra - 236 kcal/100g
- Kawior z jesiotra - 235 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Tilapia - 103 kcal/100g