skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj wszystkie niezbędne składniki i naczynia do przygotowania aromatycznego ryżu z masłem. Podczas gotowania ryżu używamy garnka z grubym dnem. Na początek dokładnie opłucz ryż długoziarnisty kilka razy pod chłodną bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Robimy to, aby ryż nie sklejał się później.
przygotowany ryż rozprowadzamy na patelni i dodajemy kawałek masła, na środku kładziemy obraną cebulę.
następnie musisz zagotować wodę, a następnie wlać ją do osobnego pojemnika i wymieszać z solą. Zalej ryż już osoloną wodą, aby płyn pokrył płatki o 1-1, 5 cm, aby ziarna pozostały całe, w przeciwnym razie (jeśli ryż zostanie zalany zimną wodą, płatki się zagotują). Następnie pozostawiamy kaszę na minimalnym ogniu, aż woda całkowicie wyparuje.
pod koniec gotowania konieczne jest wyłączenie ognia i pozostawienie gotowanego ryżu pod pokrywką na 15 minut. Ryż podajemy na gorąco jako niezależne danie lub jako dodatek do owoców morza lub mięsa. Przyprawiam go zieloną cebulą.
ryż jest zdrowym, dietetycznym Narodowym pożywieniem w Chinach i krajach azjatyckich. Jest szlifowany i nieszlifowany. Istnieje bardzo duża liczba odmian tego zboża, w których najpopularniejsze są: basmati, jaśmin, dziki ryż, Arborio i inne. Każda odmiana jest pyszna na swój sposób i przeznaczona do określonego Dania. Z tych ziaren przygotowuje się szeroką gamę potraw, takich jak pilaw, risotto, paella, zupy z wykorzystaniem tego zboża, zapiekanki i w tym przyprawiony ryż. Taki ryż jest pożywnym produktem, który jest łatwo przyswajalny przez organizm. Jest idealny dla tych, którzy przestrzegają właściwej diety, diety lub po prostu dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez niej. Gotowany ryż należy gotować na małym ogniu w emaliowanej misce z ciasną pokrywką. Ta metoda jest podobna do gotowania na parze. W takim przypadku wszystkie składniki odżywcze i witaminy są przechowywane w zbożach i nie przechodzą do bulionu, jak w przypadku zwykłego gotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g