ryż duszony w maśle z zieloną cebulą

przepis na kruchy, aromatyczny, kremowy ryż! Ryż gotowany na maśle z zieloną cebulą to bardzo smaczne, zdrowe, proste i szybkie danie do przygotowania. Ta przystawka jest idealna zarówno na stół, jak i na kolację.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 73 % 24 g
168 kcal
IG: 4 / 96 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przygotuj wszystkie niezbędne składniki i naczynia do przygotowania aromatycznego ryżu z masłem. Podczas gotowania ryżu używamy garnka z grubym dnem. Na początek dokładnie opłucz ryż długoziarnisty kilka razy pod chłodną bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Robimy to, aby ryż nie sklejał się później.
przygotowany ryż rozprowadzamy na patelni i dodajemy kawałek masła, na środku kładziemy obraną cebulę.
następnie musisz zagotować wodę, a następnie wlać ją do osobnego pojemnika i wymieszać z solą. Zalej ryż już osoloną wodą, aby płyn pokrył płatki o 1-1, 5 cm, aby ziarna pozostały całe, w przeciwnym razie (jeśli ryż zostanie zalany zimną wodą, płatki się zagotują). Następnie pozostawiamy kaszę na minimalnym ogniu, aż woda całkowicie wyparuje.
pod koniec gotowania konieczne jest wyłączenie ognia i pozostawienie gotowanego ryżu pod pokrywką na 15 minut. Ryż podajemy na gorąco jako niezależne danie lub jako dodatek do owoców morza lub mięsa. Przyprawiam go zieloną cebulą.

ryż jest zdrowym, dietetycznym Narodowym pożywieniem w Chinach i krajach azjatyckich. Jest szlifowany i nieszlifowany. Istnieje bardzo duża liczba odmian tego zboża, w których najpopularniejsze są: basmati, jaśmin, dziki ryż, Arborio i inne. Każda odmiana jest pyszna na swój sposób i przeznaczona do określonego Dania. Z tych ziaren przygotowuje się szeroką gamę potraw, takich jak pilaw, risotto, paella, zupy z wykorzystaniem tego zboża, zapiekanki i w tym przyprawiony ryż. Taki ryż jest pożywnym produktem, który jest łatwo przyswajalny przez organizm. Jest idealny dla tych, którzy przestrzegają właściwej diety, diety lub po prostu dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez niej. Gotowany ryż należy gotować na małym ogniu w emaliowanej misce z ciasną pokrywką. Ta metoda jest podobna do gotowania na parze. W takim przypadku wszystkie składniki odżywcze i witaminy są przechowywane w zbożach i nie przechodzą do bulionu, jak w przypadku zwykłego gotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy