skład / składniki
metoda gotowania
1. Polędwicę wołową opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie połóż go na desce do krojenia i pokrój w małe paski. Przenieś do głębokiej miski.
2. W osobnym pojemniku sos sojowy, 1/4 bezwonnego oleju roślinnego, ocet ryżowy, olej sezamowy i trochę brązowego cukru. Wlej tam trochę suchej sherry i włóż skrobię kukurydzianą. Następnie dobrze wymieszaj i ubij całą tę mieszaninę ręczną trzepaczką, aż skrobia i cukier całkowicie rozpuszczą się w płynie. Wlej część mieszanki do miski z posiekaną wołowiną i dobrze wymieszaj, pokrywając wszystkie kawałki. Pozostaw część mieszanki na końcowym etapie gotowania.
3. Przygotuj wszystkie inne produkty. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek, opłucz i osusz. Następnie pokrój cebulę w półpierścienie, marchewki w kółka i drobno posiekaj czosnek ostrym nożem. Obierz łodygę selera z liści, opłucz i posiekaj. Imbir również obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce.
4. Podgrzej dużą patelnię z grubym dnem i dodaj 1/4 oleju roślinnego. Następnie połóż na nim kawałki wołowiny w jednej warstwie. Jeśli całe mięso nie mieści się na patelni w jednej warstwie, należy je ugotować dwa do trzech razy. Smaż porcję mięsa na maksymalnym ogniu przez minutę na złoty kolor i przenieś na talerz. Rozłóż kolejną porcję wołowiny i również ją upiecz, a następnie odłóż na bok.
5. Ponownie dodaj 1/4 oleju roślinnego i wrzuć posiekaną cebulę i marchewkę na patelnię. Smaż warzywa ze wszystkich stron przez kilka minut i wyjmij na talerz.
6. Wlej pozostały olej roślinny na patelnię i włóż łodygę selera, imbir i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez około pół minuty i wlać czystą wodę pitną.
7. Włóż smażoną wołowinę i warzywa z powrotem na patelnię. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
8. Ponownie ubij pozostałą mieszankę przypraw wołowych i wlej ją na patelnię. Gotuj danie, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, a sos zgęstnieje.
podawaj pieczone mięso z warzywami na gorąco, udekorowane liśćmi selera na wierzchu. Jako dodatek możesz ugotować ryż.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g