pieczone mięso z warzywami na patelni

bardzo smaczne! Sycące! I dobre dla organizmu! Pieczone mięso z warzywami na patelni to bardzo proste i super pożywne danie dla całej rodziny. Tak przygotowana wołowina zachowuje wszystkie swoje korzystne właściwości i pozostaje soczysta w środku. A smażone warzywa, jak to możliwe, uzupełniają pyszne mięso. Intensywny zapach selera nadaje gotowemu daniu przyjemny, apetyczny smak!
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 24 % 8 g
209 kcal
IG: 88 / 0 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Polędwicę wołową opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie połóż go na desce do krojenia i pokrój w małe paski. Przenieś do głębokiej miski.

2. W osobnym pojemniku sos sojowy, 1/4 bezwonnego oleju roślinnego, ocet ryżowy, olej sezamowy i trochę brązowego cukru. Wlej tam trochę suchej sherry i włóż skrobię kukurydzianą. Następnie dobrze wymieszaj i ubij całą tę mieszaninę ręczną trzepaczką, aż skrobia i cukier całkowicie rozpuszczą się w płynie. Wlej część mieszanki do miski z posiekaną wołowiną i dobrze wymieszaj, pokrywając wszystkie kawałki. Pozostaw część mieszanki na końcowym etapie gotowania.

3. Przygotuj wszystkie inne produkty. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek, opłucz i osusz. Następnie pokrój cebulę w półpierścienie, marchewki w kółka i drobno posiekaj czosnek ostrym nożem. Obierz łodygę selera z liści, opłucz i posiekaj. Imbir również obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce.

4. Podgrzej dużą patelnię z grubym dnem i dodaj 1/4 oleju roślinnego. Następnie połóż na nim kawałki wołowiny w jednej warstwie. Jeśli całe mięso nie mieści się na patelni w jednej warstwie, należy je ugotować dwa do trzech razy. Smaż porcję mięsa na maksymalnym ogniu przez minutę na złoty kolor i przenieś na talerz. Rozłóż kolejną porcję wołowiny i również ją upiecz, a następnie odłóż na bok.

5. Ponownie dodaj 1/4 oleju roślinnego i wrzuć posiekaną cebulę i marchewkę na patelnię. Smaż warzywa ze wszystkich stron przez kilka minut i wyjmij na talerz.

6. Wlej pozostały olej roślinny na patelnię i włóż łodygę selera, imbir i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez około pół minuty i wlać czystą wodę pitną.

7. Włóż smażoną wołowinę i warzywa z powrotem na patelnię. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

8. Ponownie ubij pozostałą mieszankę przypraw wołowych i wlej ją na patelnię. Gotuj danie, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, a sos zgęstnieje.

podawaj pieczone mięso z warzywami na gorąco, udekorowane liśćmi selera na wierzchu. Jako dodatek możesz ugotować ryż.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy