Gołąbki w piekarniku w sosie pomidorowo-śmietanowym

proste, ale ulubione danie z mięsa i kapusty! Najsmaczniejsze gołąbki to te pieczone w piekarniku w sosie śmietanowo-pomidorowym. Są niesamowicie aromatyczne, delikatne, nadają się do serwowania na święta i na co dzień.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 3-9 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 33 % 6 g
108 kcal
IG: 71 / 29 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gołąbki w piekarniku? Przygotuj składniki. Mam kapustę włoską, ale możesz wziąć białą kapustę-w klasycznym przepisie jest używana. Możesz samodzielnie nakręcić mięso mielone lub kupić gotowe w sklepie. Wystarczy każde mięso mielone. Obierz cebulę, marchewkę i kapustę, umyj i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj obraną cebulę w blenderze lub drobno posiekaj. Opłucz ryż pod bieżącą wodą, a następnie zagotuj w osolonej wodzie. Wrzuć ryż na sito. W misce połącz cebulę, ryż, mięso mielone, przyprawy, sól do smaku i wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Miałem niezbyt gęstą główkę kapusty, rozłożyłem ją na liście i blanszowałem we wrzącej wodzie. Jeśli główka kapusty jest gęsta,zanurz ją we wrzącej osolonej wodzie, po wycięciu łodygi. Usuń liście kapusty, gdy zmiękną. Pozwól liściom ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z każdego liścia kapusty ostrożnie odetnij zgrubienia u podstawy. Wyprostuj arkusz i połóż na nim farsz z mięsa mielonego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwiń Gołąbek w zgrabną kopertę. W ten sam sposób Zwiń wszystkie inne gołąbki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś zwinięte gołąbki do naczynia do pieczenia. Ułóż je ciasno do siebie i szwem w dół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj potrawy do sosu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podsmaż cebulę i marchewkę na patelni z dodatkiem oleju roślinnego do połowy ugotowanego. Mieszaj tosty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj do niego koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Trzymaj w ogniu przez 1-2 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj śmietanę do sosu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij SOS wodą (około 250-300 ml), wymieszaj. Sól, dodaj drobno posiekane zioła, przyprawy, liść laurowy. Doprowadzić sos do wrzenia, odstawić na 1-2 minuty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Polej sosem gołąbki w formie. Przykryj formę folią i piecz naczynie w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Pamiętaj, że czas gotowania zależy tylko od funkcji piekarnika.

do gotowania gołąbków można użyć białej kapusty, ale z gołąbków Sabaudzkich będą delikatniejsze. W końcu liście tej kapusty są bardziej miękkie i cienkie. Gołąbki piecze się w piekarniku w sosie śmietanowo-pomidorowym z warzywami, co nadaje potrawie bogaty smak i aromat. Podawaj gołąbki na gorąco z dowolnym dodatkiem (z wyjątkiem ryżu) lub jako samodzielne danie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Kapusta włoska - 33   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy