skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gołąbki w piekarniku? Przygotuj składniki. Mam kapustę włoską, ale możesz wziąć białą kapustę-w klasycznym przepisie jest używana. Możesz samodzielnie nakręcić mięso mielone lub kupić gotowe w sklepie. Wystarczy każde mięso mielone. Obierz cebulę, marchewkę i kapustę, umyj i osusz.
Krok 2:
Posiekaj obraną cebulę w blenderze lub drobno posiekaj. Opłucz ryż pod bieżącą wodą, a następnie zagotuj w osolonej wodzie. Wrzuć ryż na sito. W misce połącz cebulę, ryż, mięso mielone, przyprawy, sól do smaku i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Miałem niezbyt gęstą główkę kapusty, rozłożyłem ją na liście i blanszowałem we wrzącej wodzie. Jeśli główka kapusty jest gęsta,zanurz ją we wrzącej osolonej wodzie, po wycięciu łodygi. Usuń liście kapusty, gdy zmiękną. Pozwól liściom ostygnąć.
Krok 4:
Z każdego liścia kapusty ostrożnie odetnij zgrubienia u podstawy. Wyprostuj arkusz i połóż na nim farsz z mięsa mielonego.
Krok 5:
Zwiń Gołąbek w zgrabną kopertę. W ten sam sposób Zwiń wszystkie inne gołąbki.
Krok 6:
Przenieś zwinięte gołąbki do naczynia do pieczenia. Ułóż je ciasno do siebie i szwem w dół.
Krok 7:
Przygotuj potrawy do sosu.
Krok 8:
Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 9:
Podsmaż cebulę i marchewkę na patelni z dodatkiem oleju roślinnego do połowy ugotowanego. Mieszaj tosty.
Krok 10:
Dodaj do niego koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Trzymaj w ogniu przez 1-2 minuty.
Krok 11:
Dodaj śmietanę do sosu.
Krok 12:
Napełnij SOS wodą (około 250-300 ml), wymieszaj. Sól, dodaj drobno posiekane zioła, przyprawy, liść laurowy. Doprowadzić sos do wrzenia, odstawić na 1-2 minuty.
Krok 13:
Polej sosem gołąbki w formie. Przykryj formę folią i piecz naczynie w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Pamiętaj, że czas gotowania zależy tylko od funkcji piekarnika.
do gotowania gołąbków można użyć białej kapusty, ale z gołąbków Sabaudzkich będą delikatniejsze. W końcu liście tej kapusty są bardziej miękkie i cienkie. Gołąbki piecze się w piekarniku w sosie śmietanowo-pomidorowym z warzywami, co nadaje potrawie bogaty smak i aromat. Podawaj gołąbki na gorąco z dowolnym dodatkiem (z wyjątkiem ryżu) lub jako samodzielne danie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Kapusta włoska - 33 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g