Gubajou w sosie słodko-kwaśnym po chińsku

Oryginalny, pikantny, apetyczny, niezwykły smak! Gubajou w sosie słodko-kwaśnym po chińsku to smażona wieprzowina, jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Przygotowanie jest bardzo proste, a produkty będą potrzebne najbardziej konwencjonalne.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 57 % 33 g
węglowodany 33 % 19 g
378 kcal
IG: 74 / 0 / 26

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gubajou w sosie słodko-kwaśnym po chińsku? Przygotuj jedzenie. Nie zdziw się, że mój gubajow nie zawiera warzyw ani ananasów w puszkach. Dosłownie gubajou tłumaczy się jako wieprzowina w skrobi, pozostałe dodatki to tylko interpretacje tego dania, a raczej modyfikacja wprowadzona do chińskiej kuchni z zachodu. Używaj tylko skrobi kukurydzianej, ziemniaków nie będzie działać, nie da tak chrupiącej skórki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso do tego dania jest lepsze niż chude. Preferowałem polędwicę, ale możesz użyć karbonady. Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w cienkie plasterki. Jeśli planujesz dodać warzywa do naczynia, lepiej pokroić wieprzowinę, a także warzywa (paski lub kostki). Jedzenie takiego dania będzie wygodniejsze i będzie wyglądać bardziej estetycznie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do głębokiej miski wlej 3 łyżki skrobi, wlej sos sojowy i zimną wodę, wymieszaj. Włóż plastry wieprzowiny do tej marynaty, ponownie wymieszaj, aby wszystkie kawałki pokryły się marynatą i pozostaw wieprzowinę do marynowania na 20 minut. Radzę regularnie mieszać zawartość miski, ponieważ skrobia osiada na dnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W naczyniu, w którym usmażysz wieprzowinę, wlej olej roślinny i umieść go na kuchence do podgrzania. Ilość oleju będzie w dużym stopniu zależeć od głębokości i szerokości naczynia, w którym będziesz gotować. Lepiej jest wziąć głębokie naczynia, ponieważ olej mocno się rozpryskuje. Wlej pozostałą skrobię do miski. Zwiń każdy kawałek wieprzowiny w skrobię i smaż na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż smażone mięso do czystej miski. Powinien okazać się nieokreślony szary. Aby kawałki mięsa miały chrupiącą skórkę, nadal należy je smażyć na czystej patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Panierka powinna nabrać złotego koloru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj wszystkie składniki sosu, proces gotowania będzie bardzo szybki, więc wszystkie potrawy powinny być pod ręką. Możesz wziąć dowolny olej roślinny, zamiast koncentratu pomidorowego użyć keczupu lub sosu. Esencję octu można zastąpić octem stołowym w pożądanej proporcji. Lub użyj octu ryżowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jak zrobić sos? W małym pojemniku wymieszaj zimną wodę ze skrobią kukurydzianą. Odłóż na bok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź patelnię Wok, umieść ją na średnim ogniu. Możesz użyć zwykłej patelni, ale wysokie boki ochronią przed rozpryskami, a wok jest bardziej odpowiedni do szybkiego smażenia potraw. Na rozgrzanej patelni wymieszaj cukier, sól i esencję octu. Gdy masa zacznie się topić, dodaj koncentrat pomidorowy i olej roślinny. Wymieszać. Jeśli cukier się skrystalizuje, nie martw się, po dodaniu wody ze skrobią stopi się.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy mieszanina zacznie się gotować, szybkimi ruchami ponownie wymieszaj wcześniej zmieszaną zimną wodę ze skrobią i wlej ją na patelnię. Konieczne jest wymieszanie wody, ponieważ w czasie przygotowywania sosu skrobia osiądzie na dnie. Gotuj wrzący SOS jeszcze przez około kilka minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj smażone kawałki wieprzowiny do słodko-kwaśnego sosu, mieszaj je przez kilka minut, aby sos był równomiernie rozłożony na mięsie. Sos nie powinien pozostać na patelni, powinien pokryć wszystkie kawałki, jakby się przykleił. Ułóż gubajou na półmisku i podawaj. Smacznego!

to danie z północno-wschodnich regionów Chin. Gubajou został wymyślony przez szefa kuchni Jen Xin Wen, który za panowania cesarza Guangxu pracował dla burmistrza Harbin Duxiu Ina. Danie zostało wymyślone specjalnie dla rosyjskich gości, którzy często odwiedzali burmistrza. Szef kuchni nie pomylił się, połączenie kwaśnych i słodkich smaków przypadło obcokrajowcom do gustu.
w razie potrzeby w momencie dodania smażonej wieprzowiny do słodko-kwaśnego sosu można dodać do potrawy pokrojone w paski warzywa (marchew, papryka, cebula) lub kawałki ananasa w puszkach. Ta będzie bardziej znaną wersją gubajou.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy