kotlety w sosie śmietanowym w piekarniku

najsmaczniejsze, delikatne, soczyste, miękkie, święto każdego dnia! Kotlety w sosie śmietanowym w piekarniku to dobry wybór na kolację lub lunch z rodziną. Każda przystawka nadaje się do tego dania: od gotowanych zbóż i makaronu po smażone ziemniaki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 68 % 21 g
węglowodany 6 % 2 g
234 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety w sosie śmietanowym w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wybierz mięso mielone według własnych upodobań. Może to być mięso mielone z określonego rodzaju mięsa, takiego jak tylko wieprzowina lub wołowina (jak moja) lub mieszane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z kromki białego chleba odetnij Skórki, zalej miękisz mlekiem i pozostaw do pęcznienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj koperek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz mięso mielone, jajko, kromkę chleba wyciśniętą z mleka, czosnek, koperek, sól i pieprz. Jeśli chcesz, możesz dodać do mięsa mielonego wstępnie posiekaną i drobno posiekaną małą cebulę na świeżo lub smażoną na patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Jeśli mięso mielone okaże się zbyt płynne, dodaj 1-2 łyżki.l kasza manna, wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aby płatki puchły. Kasza manna wchłonie nadmiar wilgoci, a mięso mielone stanie się bardziej lepkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mokrymi rękami uformuj mięso mielone w małe okrągłe kotlety.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i smaż klopsiki na średnim ogniu przez około 5 minut na złoty kolor. Podczas smażenia placków odwróć się na drugą stronę. Jeśli nie chcesz tracić czasu na smażenie lub potrzebujesz bardziej dietetycznej opcji, możesz umieścić je w formie na surowo, polać sosem i piec w piekarniku przez około 40-45 minut. Jednak przy smażeniu kotlety okazują się smaczniejsze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas smażenia kotletów przygotuj sos. Możesz użyć dowolnego bulionu: kurczaka, mięsa lub warzyw. Jeśli nie ma bulionu, możesz go zastąpić zwykłą wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W 50 ml zimnego bulionu mięsnego rozcieńczyć skrobię, aby nie było grudek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej bulion ze skrobią do śmietany i dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej pozostały bulion mięsny, sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mój sos był dość rzadki, ale po upieczeniu będzie znacznie grubszy dzięki skrobi. Ilość sosu można dostosować do własnych upodobań. Jeśli chcesz, aby kotlety były całkowicie pokryte sosem, zrób 1,5 razy więcej. Potrzebowałem sosu, aby sięgał mniej więcej do połowy kotletów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś kotlety mięsne do wysmarowanego olejem naczyniem do pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej sos śmietanowy do formy. Umieść kotlety w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 20-25 minut. W zależności od wielkości kotletów i funkcji piekarnika czas może być krótszy lub krótszy. Kotlety w piekarniku z sosem śmietanowym są gotowe. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal / 100g

Podobne przepisy