skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka na małą głęboką miskę, wlej sól i cukier, wymieszaj masę trzepaczką.
2. Wlej kefir do miski i dodaj sodę, pozwól, aby reakcje minęły (5 minut).
3. Wlej wrzącą wodę cienkim strumieniem do powstałej masy, ciągle mieszając trzepaczką.
4. Przesiej mąkę, dodaj cukier waniliowy, zagnieść gładkie ciasto bez grudek.
5. Wlej olej roślinny do ciasta, pozostaw w temperaturze pokojowej, odstaw na chwilę(wystarczy około 10-15 minut).
6. Teraz wlej część ciasta do worka do szprycowania, instalując dyszę z cienką wylewką i narysuj wzór na gorącej patelni (to bardzo zabawne, nie bój się, wszystko okazuje się eleganckie!).
7. Smaż arcydzieła z obu stron na piękny złoty kolor.
podawaj naleśniki ze śmietaną, z dżemem, z miodem , z owocami-jak chcesz!
Poczęstuj przyjaciół, słodką herbatę dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g