skład / składniki
metoda gotowania
zaletą dania jest to, że jest przygotowywane z produktów, które są zawsze pod ręką. Wydaje się, że najbardziej znane ziemniaki, jajka, mleko (śmietana) i połącz je razem, postępując zgodnie z krokami przepisu, a otrzymasz tradycyjne hiszpańskie danie. Gotowanie jest niezwykle proste!
pierwszą rzeczą, którą robię, jest mycie ziemniaków pod bieżącą wodą, a następnie obieranie ich. Ziemniaki kroimy na małe cienkie kawałki o grubości dosłownie 3 mm. możesz pokroić nieco większą kostkę (o boku około centymetra lub nieco więcej). Na początek zaleca się przekroić duże ziemniaki na pół lub na ćwiartki. Przenieś kawałki ziemniaków do głębokiej miski, napełnij je słoną wodą, aby ziemniaki nie ciemniały.
obierz cebulę z łuski, a następnie pokrój cebulę na pół i cienko posiekaj każdą połowę. Przenieś do małej miski i odłóż cebulę na bok.
duża patelnia, najlepiej żeliwna, postawiona na średnim ogniu. Ważny punkt-patelnia powinna być z wyjmowanym uchwytem, aby można ją było później włożyć do piekarnika. Wlej połowę oleju roślinnego na patelnię, podgrzej go, a następnie rozłóż cebulę i przy ciągłym mieszaniu gotuj przez około 8 minut - do miękkości i lekkiego złotego koloru.
spuść wodę z ziemniaków, osusz je lekko czystym ręcznikiem, przenieś do czystej miski, wlej pozostały olej, wlej sól i czarny pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie rozłóż ziemniaki na patelni do cebuli. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka (miękka).
rozbij jajka do miski, wlej śmietanę (mleko), wlej trochę soli i czarnego pieprzu. Ubij mieszankę jajeczną trzepaczką, aż będzie puszysta. Napełnij ziemniaki powstałą mieszanką. Wstępnie umyte i suszone warzywa (może to być pietruszka lub kolendra, odpowiedni jest również koperek) drobno posiekaj i posyp przyszłą frittatę.
gotuj frittatę na minimalnym ogniu, aż jajka prawie całkowicie stwardnieją. W czasie zajmie to 5-8 minut. Ważne jest, aby upewnić się, że Frittata nie spali się od dołu. Następnie włóż patelnię z frittatą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, aż stanie się rumiana i chrupiąca. Jeśli nie masz ochoty włączać piekarnika, możesz ostrożnie obrócić frittatę na duży płaski talerz, a następnie z powrotem na patelnię, aby Frittata również się usmażyła.
Frittata jest gotowa. Podawaj na gorąco na stole, krojąc na porcje jak ciasto.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g