skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Dokładnie umyj bakłażany pod bieżącą wodą. Suszymy je ręcznikiem. Usuwamy łodygi i kroimy je w małe kostki. Wkładamy je do miski, posypujemy solą, łyżką stołową, mieszamy rękami, aby sól była na wszystkich kawałkach bakłażana. Zostawiamy je na pół godziny w spokoju, zajmiemy się innymi składnikami.
Krok 3:
Paprykę można wziąć w dowolnym kolorze, najważniejsze jest to, że jest dojrzały i słodki. Myjemy paprykę, usuwamy łodygi z nasionami. Pokrój paprykę na połówki pierścieni lub paski, jak chcesz.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj koreańską marchewkę. Jeśli nie ma takiej tarki, możesz zetrzeć na zwykłej grubej tarce.
Krok 5:
Pietruszkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, suszymy na ręczniku papierowym i drobno kroimy nożem.
Krok 6:
Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy nożem lub przepuszczamy przez prasę.
Krok 7:
Połącz pietruszkę i czosnek w misce, lekko dodaj.
Krok 8:
Suszymy sezam na suchej patelni (bez dodawania oleju), aż się zarumieni, usuwamy go z patelni.
Krok 9:
Zmiel ziarna kolendry w moździerzu lub zmiel rękojeścią noża.
Krok 10:
W misce z bakłażanem pojawił się płyn, to warzywa wypuściły sok. Dobrze wyciśnij i spuść sok z bakłażana. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Kładziemy na nim bakłażany i smażymy do miękkości, ciągle mieszając drewnianą szpatułką.
Krok 11:
Gotowe bakłażany wkładamy do głębokiej salaterki, dodajemy marchewkę, paprykę, zioła, czosnek, przyprawy, cukier, sezam. Dobrze wymieszaj. Wlej ocet i sos sojowy. Ponownie wymieszaj.
Krok 12:
Wkładamy do lodówki lub innego zimnego miejsca na jeden dzień, przykrywając pokrywką lub dokręcając folią spożywczą. Podajemy przystawkę do stołu jako niezależne danie lub jako dodatek do drugiego. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g