Koreański bakłażan instant

pikantna przekąska z bakłażanem dla miłośników koreańskiej kuchni! Takie danie doskonale uzupełni lunch lub kolację jako sałatkę lub przekąskę. Koreańskie bakłażany są szczególnie doceniane przez osoby, które lubią pikantne i pikantne sałatki. Przekąska okazuje się bardzo smaczna, zwłaszcza ze świeżych i soczystych warzyw gotowanych w sezonie. Jednocześnie jest przygotowywany bardzo szybko i prosto. Jedyną rzeczą jest to, że sałatkę należy pozostawić w lodówce przez jeden dzień. Dlatego do podania musisz wcześniej przygotować tę przekąskę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 59 % 10 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj bakłażany pod bieżącą wodą. Suszymy je ręcznikiem. Usuwamy łodygi i kroimy je w małe kostki. Wkładamy je do miski, posypujemy solą, łyżką stołową, mieszamy rękami, aby sól była na wszystkich kawałkach bakłażana. Zostawiamy je na pół godziny w spokoju, zajmiemy się innymi składnikami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę można wziąć w dowolnym kolorze, najważniejsze jest to, że jest dojrzały i słodki. Myjemy paprykę, usuwamy łodygi z nasionami. Pokrój paprykę na połówki pierścieni lub paski, jak chcesz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj koreańską marchewkę. Jeśli nie ma takiej tarki, możesz zetrzeć na zwykłej grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pietruszkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, suszymy na ręczniku papierowym i drobno kroimy nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy nożem lub przepuszczamy przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz pietruszkę i czosnek w misce, lekko dodaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Suszymy sezam na suchej patelni (bez dodawania oleju), aż się zarumieni, usuwamy go z patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmiel ziarna kolendry w moździerzu lub zmiel rękojeścią noża.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce z bakłażanem pojawił się płyn, to warzywa wypuściły sok. Dobrze wyciśnij i spuść sok z bakłażana. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Kładziemy na nim bakłażany i smażymy do miękkości, ciągle mieszając drewnianą szpatułką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe bakłażany wkładamy do głębokiej salaterki, dodajemy marchewkę, paprykę, zioła, czosnek, przyprawy, cukier, sezam. Dobrze wymieszaj. Wlej ocet i sos sojowy. Ponownie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wkładamy do lodówki lub innego zimnego miejsca na jeden dzień, przykrywając pokrywką lub dokręcając folią spożywczą. Podajemy przystawkę do stołu jako niezależne danie lub jako dodatek do drugiego. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy