skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Tusze królika myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na porcje wraz z nasionami. Jeszcze raz myjemy mięso. Jeśli danie jest przygotowywane dla niewielkiej liczby osób, możesz użyć tylko części tuszy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy nożem w kostki lub duże kostki.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w małe kostki.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem i wysokimi bokami. Rozgrzewamy go. Rozłóż na nim cebulę, smaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj startą marchewkę. Wymieszaj i smaż warzywa na średnim ogniu przez około 7 minut. Marchewki powinny stać się miękkie.
Krok 5:
Usuń smażenie warzyw z patelni. Kładziemy na tej patelni, na oleju, na którym smażono warzywa, mięso królika, smażymy mięso na średnim ogniu na złoty kolor.
Krok 6:
Do mięsa wysyłamy pokrojone ziemniaki i smażone warzywa, przyprawy: sól, czarny pieprz i śmietanę. Wymieszaj składniki. Wlej wodę, aby była na tym samym poziomie co zawartość patelni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa z mięsem na średnim ogniu przez około 30 minut. Wyłącz ogień. Następnie posyp posiekaną i umytą świeżą natką pietruszki i koperkiem, pozostaw królika z warzywami pod przykryciem na około 15 minut i podawaj.
Krok 7:
Smak potrawy można urozmaicić i uatrakcyjnić, dodając do zestawu warzyw paprykę i pomidory. Podawaj królika z ziemniakami ze świeżym chlebem, ziołami lub świeżymi warzywami według uznania i smaku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g