Królik w śmietanie z ziemniakami duszony

świąteczne, smaczne i zdrowe danie z królika! Królik duszony w śmietanie z ziemniakami nadaje się nie tylko na świąteczny stół, ale także do codziennego menu. To zdrowe i dietetyczne mięso doskonale komponuje się z ziemniakami i innymi warzywami, a metoda gotowania – duszenie z warzywami - pozwala przypisać to danie szczególnie przydatnemu, dzięki czemu można je włączyć do menu dzieci. Przygotowuje się go dość prosto i szybko, więc nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z przepisem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 41 % 9 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Tusze królika myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na porcje wraz z nasionami. Jeszcze raz myjemy mięso. Jeśli danie jest przygotowywane dla niewielkiej liczby osób, możesz użyć tylko części tuszy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy nożem w kostki lub duże kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem i wysokimi bokami. Rozgrzewamy go. Rozłóż na nim cebulę, smaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj startą marchewkę. Wymieszaj i smaż warzywa na średnim ogniu przez około 7 minut. Marchewki powinny stać się miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń smażenie warzyw z patelni. Kładziemy na tej patelni, na oleju, na którym smażono warzywa, mięso królika, smażymy mięso na średnim ogniu na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do mięsa wysyłamy pokrojone ziemniaki i smażone warzywa, przyprawy: sól, czarny pieprz i śmietanę. Wymieszaj składniki. Wlej wodę, aby była na tym samym poziomie co zawartość patelni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa z mięsem na średnim ogniu przez około 30 minut. Wyłącz ogień. Następnie posyp posiekaną i umytą świeżą natką pietruszki i koperkiem, pozostaw królika z warzywami pod przykryciem na około 15 minut i podawaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smak potrawy można urozmaicić i uatrakcyjnić, dodając do zestawu warzyw paprykę i pomidory. Podawaj królika z ziemniakami ze świeżym chlebem, ziołami lub świeżymi warzywami według uznania i smaku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy