skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieprzowinę z grzybami na patelni w sosie cebulowym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania wybieram szyję wieprzową. Ma trochę smalcu, więc gotowe mięso nie będzie suche. Pokrój przygotowaną wieprzowinę na małe kawałki.
Krok 2:
Posiekane mięso posyp mąką i wymieszaj. Staraj się, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty mąką.
Krok 3:
Opłucz pieczarki z brudu i pokrój na 2-4 części. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż pokrojone pieczarki. Smaż je przez 3-4 minuty, aż się zarumienią. Następnie odłóż smażone grzyby na bok.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Na innej patelni podsmaż posiekaną cebulę przez 2-3 minuty, aby uzyskać przezroczysty kolor.
Krok 5:
Następnie włóż pokrojone mięso na patelnię do cebuli. Smaż mięso z cebulą na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aby przestało być różowe.
Krok 6:
Dodaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę na patelnię. Wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 40-45 minut, aby mięso stało się miękkie. Do smaku dodaj trochę soli i zmielonego pieprzu. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej wody.
Krok 7:
Gdy mięso będzie miękkie, dodaj do niego smażone grzyby. Mieszaj i podgrzewaj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 8:
Wieprzowina z grzybami z cebulą w sosie jest gotowa! Jako dodatek gotowany ryż byłby idealną opcją! Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal / 100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g