wieprzowina z pieczarkami na patelni w sosie cebulowym

proste, niedrogie i bardzo smaczne danie na co dzień! Wieprzowina z grzybami na patelni w sosie cebulowym nadaje się na rodzinny lub świąteczny lunch i kolację. Delikatne mięso w aromatycznym sosie nie pozostawi nikogo obojętnym. Możesz użyć dowolnych grzybów, świeżych, marynowanych.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 12 % 3 g
163 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę z grzybami na patelni w sosie cebulowym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania wybieram szyję wieprzową. Ma trochę smalcu, więc gotowe mięso nie będzie suche. Pokrój przygotowaną wieprzowinę na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekane mięso posyp mąką i wymieszaj. Staraj się, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty mąką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz pieczarki z brudu i pokrój na 2-4 części. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż pokrojone pieczarki. Smaż je przez 3-4 minuty, aż się zarumienią. Następnie odłóż smażone grzyby na bok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Na innej patelni podsmaż posiekaną cebulę przez 2-3 minuty, aby uzyskać przezroczysty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż pokrojone mięso na patelnię do cebuli. Smaż mięso z cebulą na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aby przestało być różowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę na patelnię. Wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 40-45 minut, aby mięso stało się miękkie. Do smaku dodaj trochę soli i zmielonego pieprzu. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy mięso będzie miękkie, dodaj do niego smażone grzyby. Mieszaj i podgrzewaj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wieprzowina z grzybami z cebulą w sosie jest gotowa! Jako dodatek gotowany ryż byłby idealną opcją! Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal / 100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy