kotlety z kurczaka ze śmietaną

pyszne i łatwe w przygotowaniu, delikatne i soczyste! Kotlety z kurczaka ze śmietaną są najsmaczniejsze, z przyjemnym kremowym posmakiem. Gotowanie ich nie będzie trudne-spędzisz godzinę z siły. A na świątecznym stole przyda się takie danie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 16 % 4 g
149 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kurczaka ze śmietaną? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mięso mielone z kurczaka można kupić gotowe lub zrobić samemu, przewijając filet z kurczaka przez maszynę do mięsa. możesz użyć zarówno filetów z piersi, jak i mięsa z dowolnej części kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, czosnek i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Posiekaną cebulę i marchewkę Dodaj do miski do mielonego kurczaka. Przełóż czosnek przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj 100 gramów kwaśnej śmietany, bułki tartej, papryki i odrobiny soli do mielonego mięsa. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Uformuj małe kotlety i usmaż je z obu stron na dużym ogniu, aby lekko się zrumieniły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażone kotlety włożyć do naczynia do pieczenia i posmarować pozostałą śmietaną. Wlej trochę wody do formy. Umieść formę z kotletami w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 20-25 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe kotlety wchłoną śmietanę i staną się apetycznym złotym kolorem. Przenieś je na talerz i podawaj. Przystawka z tłuczonych ziemniaków jest idealna do takich kotletów. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy