skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka ze śmietaną? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mięso mielone z kurczaka można kupić gotowe lub zrobić samemu, przewijając filet z kurczaka przez maszynę do mięsa. możesz użyć zarówno filetów z piersi, jak i mięsa z dowolnej części kurczaka.
Krok 2:
Obierz cebulę, czosnek i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Posiekaną cebulę i marchewkę Dodaj do miski do mielonego kurczaka. Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 3:
Następnie dodaj 100 gramów kwaśnej śmietany, bułki tartej, papryki i odrobiny soli do mielonego mięsa. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Uformuj małe kotlety i usmaż je z obu stron na dużym ogniu, aby lekko się zrumieniły.
Krok 5:
Smażone kotlety włożyć do naczynia do pieczenia i posmarować pozostałą śmietaną. Wlej trochę wody do formy. Umieść formę z kotletami w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 20-25 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 6:
Gotowe kotlety wchłoną śmietanę i staną się apetycznym złotym kolorem. Przenieś je na talerz i podawaj. Przystawka z tłuczonych ziemniaków jest idealna do takich kotletów. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g