skład / składniki
metoda gotowania
przed rozpoczęciem gotowania najpierw pokrój tusze królika. Najlepiej posiekać go na stawach, aby nie było odprysków kości. Są bardzo ostre i łatwe do zranienia. Tak, a małe kości wpadną do naczynia. Nie potrzebujemy tego.
wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż kawałki królika. Na dużym ogniu podsmaż wszystkie kawałki ze wszystkich stron na złoty kolor. Smażyć do miękkości. Wystarczy nadać rumiany kolor.
obierz cebulę i opłucz pod bieżącą wodą.
pokrój cebulę w półpierścienie i dodaj do patelni królika.Nie ma potrzeby bardzo drobno kroić cebuli, ponieważ przy długim duszeniu nadal się gotuje.
do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Dodaj trochę gorącej wody. Wszystko wymieszaj.
następnie przykryj i gotuj na małym ogniu przez co najmniej godzinę. Mięso królika, choć bardzo smaczne, ma również znaczną wadę-jest to długi czas gotowania.
ze względu na czas gotowania najwygodniej jest gotować w powolnej kuchence lub w kotle. Ale jeśli tak nie jest, możesz to zrobić z patelnią. Tylko okresowo sprawdzaj poziom wody i upewnij się, że mięso się nie przypali. W razie potrzeby dodaj trochę gorącej wody.
przy długim duszeniu cebula dobrze się gotuje i daje bardzo smaczny i lekko gęsty sos. Mogą polać przystawkę, z którą będzie podawany królik. A do dekoracji odpowiedni jest gotowany ryż, ziemniaki lub makaron.
chociaż podczas duszenia królika można do niego dodać obrane ziemniaki i ugotować je razem z mięsem. Natychmiast otrzymasz danie mięsne i pełnoprawny dodatek.
mięso królika jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z duszoną cebulą. Ugotowane razem tworzą tak harmonijny duet, że nie ma potrzeby dodawania niczego dodatkowego.
mięso królika mogą jeść wszystkie kategorie ludzi, a nawet alergicy, ponieważ to mięso jest hipoalergiczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g