julien z boczniaków (Julien)

pyszna ciepła przekąska jest przygotowywana łatwo i szybko! Boczniak nie musi być czyszczony-jest uprawiany w specjalnych komorach, przy wysokiej wilgotności powietrza. Nogi boczniaka są sztywne, więc lepiej je przyciąć i ugotować osobno. Boczniak nie musi być wcześniej gotowany ani blanszowany. Potrawy z boczniaków przy każdej metodzie gotowania zachowują wyraźny grzybowy smak i aromat, a także korzystne właściwości.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 56 % 9 g
węglowodany 25 % 4 g
113 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić julienne z boczniaków? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Boczniaki należy wcześniej umyć i dokładnie wysuszyć. Idealnie jest pokroić grzyby w paski, ale w tym przypadku cięcie jest dowolne. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj ser na średniej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pokrojone grzyby i smaż przez kolejne 10 minut, aż płyn wyparuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę, sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż gotową mieszaninę do kokotnic

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp startym serem, włóż do piekarnika i gotuj w temperaturze 200 stopni przez 5 minut aż ser się rozpuści..

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Udekoruj ziołami i podawaj. Wspaniała gorąca przekąska jest gotowa.

przepyszna przekąska oparta na słynnym francuskim daniu. Przygotowanie jest łatwe, a aromat i słodkawy smak boczniaka nadają mu lekkości i wyrafinowania. W razie potrzeby możesz dodać mięso z kurczaka lub małże. Boczniaki doskonale zaspokajają głód, a jednocześnie mają niską zawartość kalorii.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy