skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić julienne z boczniaków? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Boczniaki należy wcześniej umyć i dokładnie wysuszyć. Idealnie jest pokroić grzyby w paski, ale w tym przypadku cięcie jest dowolne. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 2:
Smaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta
Krok 3:
Dodaj pokrojone grzyby i smaż przez kolejne 10 minut, aż płyn wyparuje.
Krok 4:
Dodaj śmietanę, sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 5:
Dodaj mąkę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Krok 6:
Włóż gotową mieszaninę do kokotnic
Krok 7:
Posyp startym serem, włóż do piekarnika i gotuj w temperaturze 200 stopni przez 5 minut aż ser się rozpuści..
Krok 8:
Udekoruj ziołami i podawaj. Wspaniała gorąca przekąska jest gotowa.
przepyszna przekąska oparta na słynnym francuskim daniu. Przygotowanie jest łatwe, a aromat i słodkawy smak boczniaka nadają mu lekkości i wyrafinowania. W razie potrzeby możesz dodać mięso z kurczaka lub małże. Boczniaki doskonale zaspokajają głód, a jednocześnie mają niską zawartość kalorii.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g