ryba duszona w śmietanie z cebulą

pyszne i zdrowe danie rybne dla całej rodziny! Aby przygotować ten przepis, potrzebujesz minimalnego zestawu produktów, a wynik to smaczne i zdrowe danie. Podoba mi się to, że gotuje się bardzo szybko, a ryby można użyć absolutnie każdej. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
180 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

do gotowania weź filet z dowolnej ryby. Jeśli pochodzi z zamrażarki, należy ją rozmrozić. Po prostu nie rób tego w gorącej wodzie. Lepiej wyjmij rybę z zamrażarki wieczorem i włóż ją do durszlaka. Przez długi czas w cieple sam się rozmrozi, a cały nadmiar wilgoci sam z niego spłynie. Rozmrożone filety skropić odrobiną soku z cytryny. Jest to konieczne, aby usunąć tak obsesyjny rybi zapach.
następnie pokrój przygotowany filet na małe kawałki.
do smażenia cebulę obrać, opłukać pod bieżącą zimną wodą. Po zimnej wodzie, kiedy kroisz cebulę, oczy nie będą łzawić. Najlepiej trzymać nóż w zimnej wodzie.

więc posiekaj obraną cebulę. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej na nią trochę oleju roślinnego i włóż posiekaną cebulę. Smaż przez 1-2 minuty, zanim stanie się przezroczysty.
następnie dodaj rybę pokrojoną na kawałki na patelnię. Smaż wszystko razem przez kilka minut. Zobaczcie sami ryby. Resztki wody z ryby będą na patelni. Dlatego smaż, aby woda wyparowała, a ryba lekko się zarumieniła.
pod koniec gotowania dodaj śmietanę, sól i przyprawy na patelnię. Wymieszaj z rybą. Jeśli śmietana jest gęsta, dodaj trochę wody.
przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut.

uzupełnij gotowe danie przystawką z tłuczonych ziemniaków. Idealnie do siebie pasują. Szczególnie podoba mi się to, że ryba jest nasączona kwaśną śmietaną i pozostawia pyszne, lekko kremowe wykończenie. To obecność kwaśnej śmietany sprawia, że ryba jest wyjątkowa, powiedziałbym nawet: z niespodzianką!
bardzo mało czasu na przygotowanie takiego dania. W razie potrzeby możesz dodać marchewki. I możesz po prostu upiec wszystko w piekarniku. Ale to już zależy od Ciebie, w zależności od twoich potrzeb i wolnego czasu.
życzę smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy