skład / składniki
metoda gotowania
do gotowania weź filet z dowolnej ryby. Jeśli pochodzi z zamrażarki, należy ją rozmrozić. Po prostu nie rób tego w gorącej wodzie. Lepiej wyjmij rybę z zamrażarki wieczorem i włóż ją do durszlaka. Przez długi czas w cieple sam się rozmrozi, a cały nadmiar wilgoci sam z niego spłynie. Rozmrożone filety skropić odrobiną soku z cytryny. Jest to konieczne, aby usunąć tak obsesyjny rybi zapach.
następnie pokrój przygotowany filet na małe kawałki.
do smażenia cebulę obrać, opłukać pod bieżącą zimną wodą. Po zimnej wodzie, kiedy kroisz cebulę, oczy nie będą łzawić. Najlepiej trzymać nóż w zimnej wodzie.
więc posiekaj obraną cebulę. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej na nią trochę oleju roślinnego i włóż posiekaną cebulę. Smaż przez 1-2 minuty, zanim stanie się przezroczysty.
następnie dodaj rybę pokrojoną na kawałki na patelnię. Smaż wszystko razem przez kilka minut. Zobaczcie sami ryby. Resztki wody z ryby będą na patelni. Dlatego smaż, aby woda wyparowała, a ryba lekko się zarumieniła.
pod koniec gotowania dodaj śmietanę, sól i przyprawy na patelnię. Wymieszaj z rybą. Jeśli śmietana jest gęsta, dodaj trochę wody.
przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut.
uzupełnij gotowe danie przystawką z tłuczonych ziemniaków. Idealnie do siebie pasują. Szczególnie podoba mi się to, że ryba jest nasączona kwaśną śmietaną i pozostawia pyszne, lekko kremowe wykończenie. To obecność kwaśnej śmietany sprawia, że ryba jest wyjątkowa, powiedziałbym nawet: z niespodzianką!
bardzo mało czasu na przygotowanie takiego dania. W razie potrzeby możesz dodać marchewki. I możesz po prostu upiec wszystko w piekarniku. Ale to już zależy od Ciebie, w zależności od twoich potrzeb i wolnego czasu.
życzę smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g