kapuśniak ze świeżej kapusty na zimę

prawdziwym znaleziskiem jest półfabrykat warzywny do zup! Świeżą kapuśniak na zimę należy zwinąć w słoiki o takiej objętości, aby wystarczyło na jedną zupę, na przykład 700 ml, z określonej liczby składników uzyskuje się trzy takie słoiki. Aby przygotować zupę z takim preparatem, wystarczy przygotować bulion i ugotować w nim ziemniaki, a następnie dodać warzywa ze słoika.
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
60 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

więc zacznijmy gotować:

- obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju roślinnym (użyj połowy porcji), aż będzie przezroczysta;

- obierz marchewki, trzy na grubej tarce, Wyślij do cebuli, smaż pod zamkniętą pokrywką przez 5-7 minut;

- moje pomidory, wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża na skórze, wkładamy je do miski i zalewamy wrzącą wodą, zostawiamy dosłownie na minutę, po czym zanurzamy w zimnej wodzie i usuwamy skórkę, przygotowaną miąższ pomidorów kroimy w kostkę;

- paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w paski, wysyłamy na patelnię z pomidorami, dusimy przez 5 minut;

- cienko posiekaj kapustę, włóż do rondla, wlej pozostały olej roślinny, rozłóż sos warzywny, wlej cukier i sól, gotuj warzywa przez około 5 minut;

- po ugotowaniu wlej ocet, trzymaj w ogniu przez około 2-3 minuty, po czym napełniamy wstępnie wysterylizowane słoiki warzywami, równomiernie rozprowadzamy sok uwolniony podczas duszenia w słoikach;

- hermetycznie zwijamy półfabrykaty, odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, około jednego dnia.

kapuśniak najlepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, w piwnicy lub w piwnicy.

pyszne zupy dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy