skład / składniki
metoda gotowania
więc zacznijmy gotować:
- obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju roślinnym (użyj połowy porcji), aż będzie przezroczysta;
- obierz marchewki, trzy na grubej tarce, Wyślij do cebuli, smaż pod zamkniętą pokrywką przez 5-7 minut;
- moje pomidory, wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża na skórze, wkładamy je do miski i zalewamy wrzącą wodą, zostawiamy dosłownie na minutę, po czym zanurzamy w zimnej wodzie i usuwamy skórkę, przygotowaną miąższ pomidorów kroimy w kostkę;
- paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w paski, wysyłamy na patelnię z pomidorami, dusimy przez 5 minut;
- cienko posiekaj kapustę, włóż do rondla, wlej pozostały olej roślinny, rozłóż sos warzywny, wlej cukier i sól, gotuj warzywa przez około 5 minut;
- po ugotowaniu wlej ocet, trzymaj w ogniu przez około 2-3 minuty, po czym napełniamy wstępnie wysterylizowane słoiki warzywami, równomiernie rozprowadzamy sok uwolniony podczas duszenia w słoikach;
- hermetycznie zwijamy półfabrykaty, odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, około jednego dnia.
kapuśniak najlepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, w piwnicy lub w piwnicy.
pyszne zupy dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g