skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Dorado z warzywami w śmietanie? Przygotuj wszystkie produkty. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i rozmroź w temperaturze pokojowej. Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrze.
Krok 2:
Aby Dorado dobrze pasowało do patelni, usunąłem głowy i ogony. Jeśli zostawisz rybę z głową, pamiętaj o usunięciu skrzeli. Opłucz tusze w czystej zimnej wodzie i osusz serwetkami lub ręcznikiem.
Krok 3:
Przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę. Opłucz i osusz. Wyślij śmietanę i wszystkie przyprawy do małego głębokiego pojemnika. Zestaw przypraw może być absolutnie dowolny. Użyłam czosnku w proszku, papryki i mieszanki ziół prowansalskich. Dodaj sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie lub nieco mniejsze. Pokrój marchewki w kostkę. Do siekania marchwi można użyć tarki z dużymi zębami lub Krajarki do warzyw do koreańskich sałatek.
Krok 5:
Na patelnię wyślij bezwonny olej roślinny. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, smaż Dorado do miękkości. Lekko posolić, jeśli chcesz, ale pamiętaj, że śmietana zawiera już pewną ilość soli.
Krok 6:
Do oleju, w którym smażono rybę, wyślij marchewkę i cebulę. Mieszając gotuj, aż marchewki będą miękkie, a cebula będzie złotobrązowa.
Krok 7:
Połóż rybę na wierzchu smażenia.
Krok 8:
Rozłóż śmietanę równomiernie na powierzchni Dorado.
Krok 9:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu. Nie należy pozostawiać go na kuchence przez długi czas, ponieważ śmietana może się zwijać i przyjmować płatki. Wystarczy od 1 do 5 minut (w zależności od intensywności płomienia).
Krok 10:
Podawaj Dorado z warzywami i kwaśną śmietaną, przyozdobione świeżymi ziołami.
w przepisie zamiast czosnku w proszku możesz użyć świeżego czosnku lub całkowicie wykluczyć ten składnik.
użyj śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu, zwykle biorę co najmniej 30%.
ryba gotowana w ten sposób jest bardzo smaczna na ciepło i na zimno.
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Dorady - 112 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g