tortille z koperkiem na patelni

Zamień swój zwykły bochenek na smażone bułeczki chlebowe! Zdarza się, że przed rozpoczęciem posiłku okazuje się, że w domu nie ma chleba. A bieganie do sklepu nie ma czasu i ochoty. Wtedy ten przepis pomoże ci. Tortille gotują się w ciągu kilku minut. Można je podawać z pierwszym i drugim daniem lub po prostu jeść.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 26 % 14 g
węglowodany 63 % 34 g
289 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki na bułeczki chlebowe. Olej jest lepszy niż olej słonecznikowy - nada tortillom łagodniejszy smak, a oliwka może nadać ciastu wyczuwalną gorycz, której nie wszyscy lubią. Używaj wody nie zimnej, ale w temperaturze pokojowej. Mąka jest potrzebna najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez drobne sito do miski. Dodaj sól. Wymieszaj mąkę z solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób wgłębienie w mące. Wlej do niego wodę i olej słonecznikowy. Ciasto wymieszać najpierw łyżką, a następnie dobrze zagnieść rękami. Czas ugniatania może się różnić w zależności od mąki, od 5 minut i więcej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rezultatem powinno być jednolite, elastyczne, nieprzylepne ciasto. Jeśli ciasto okaże się płynne, dodaj kolejne 1-2 łyżki.l mąka. Nie trzeba dodawać dużo mąki na raz, w przeciwnym razie ciasto okaże się zbyt gęste, a ciasta nie będą przewiewne. Jakie powinno być ciasto? Ciasto o pożądanej konsystencji łatwo odsuwa się od ścianek miski i nie przykleja się do rąk, ale jednocześnie zachowuje elastyczność.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i odstaw na 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz warzywa wodą, dokładnie wstrząśnij i osusz. Następnie drobno posiekaj nożem. Oprócz kopru możesz użyć dowolnej zieleni do smaku: pietruszki lub kolendry lub zrobić mieszankę. Tortille można również gotować bez zieleni lub z dowolnym innym wypełniaczem według własnych upodobań.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na 3 równe części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obficie posyp stół mąką. Każdą część ciasta rozwałkuj wałkiem do ciasta w okrąg o średnicy około 20 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń każdą warstwę ciasta w rolkę, aby warzywa znalazły się w środku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój rolkę na 4 identyczne kawałki. Praktyczne porady! Następnie radzę uszczypnąć przycięte krawędzie kawałków, aby warzywa z nich nie wypadły. Lekko spłaszcz każdy kawałek i nadaj mu okrągły kształt, aby wygodniej było rozwałkować ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie odkurz powierzchnię roboczą mąką. Każdy kawałek ponownie rozwałkuj w okrągłą tortillę o średnicy 7-10 cm i grubości około 2-3 mm.w tym przypadku wszystkie warzywa pozostaną wewnątrz ciasta i nie będą się palić podczas smażenia. Strząśnij nadmiar mąki z rozwałkowanych tortilli, w przeciwnym razie mąka spali się na patelni. Puste ciasta są bardzo piękne: z innym wzorem zieleni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju słonecznikowego, ale tak, aby olej pokrywał całą powierzchnię patelni. Ułóż tortille i smaż je na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia, jeśli ciasto jest odpowiednio ugotowane, tortille zaczną lekko rosnąć i nabierać pęcherzyków powietrza.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś gotowe tortille na talerz i podawaj. Tortille są pyszne zarówno na ciepło, jak i na ciepło i na zimno. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy