skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki na bułeczki chlebowe. Olej jest lepszy niż olej słonecznikowy - nada tortillom łagodniejszy smak, a oliwka może nadać ciastu wyczuwalną gorycz, której nie wszyscy lubią. Używaj wody nie zimnej, ale w temperaturze pokojowej. Mąka jest potrzebna najwyższej jakości.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez drobne sito do miski. Dodaj sól. Wymieszaj mąkę z solą.
Krok 3:
Zrób wgłębienie w mące. Wlej do niego wodę i olej słonecznikowy. Ciasto wymieszać najpierw łyżką, a następnie dobrze zagnieść rękami. Czas ugniatania może się różnić w zależności od mąki, od 5 minut i więcej.
Krok 4:
Rezultatem powinno być jednolite, elastyczne, nieprzylepne ciasto. Jeśli ciasto okaże się płynne, dodaj kolejne 1-2 łyżki.l mąka. Nie trzeba dodawać dużo mąki na raz, w przeciwnym razie ciasto okaże się zbyt gęste, a ciasta nie będą przewiewne. Jakie powinno być ciasto? Ciasto o pożądanej konsystencji łatwo odsuwa się od ścianek miski i nie przykleja się do rąk, ale jednocześnie zachowuje elastyczność.
Krok 5:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i odstaw na 15 minut.
Krok 6:
Opłucz warzywa wodą, dokładnie wstrząśnij i osusz. Następnie drobno posiekaj nożem. Oprócz kopru możesz użyć dowolnej zieleni do smaku: pietruszki lub kolendry lub zrobić mieszankę. Tortille można również gotować bez zieleni lub z dowolnym innym wypełniaczem według własnych upodobań.
Krok 7:
Podziel ciasto na 3 równe części.
Krok 8:
Obficie posyp stół mąką. Każdą część ciasta rozwałkuj wałkiem do ciasta w okrąg o średnicy około 20 cm.
Krok 9:
Zwiń każdą warstwę ciasta w rolkę, aby warzywa znalazły się w środku.
Krok 10:
Pokrój rolkę na 4 identyczne kawałki. Praktyczne porady! Następnie radzę uszczypnąć przycięte krawędzie kawałków, aby warzywa z nich nie wypadły. Lekko spłaszcz każdy kawałek i nadaj mu okrągły kształt, aby wygodniej było rozwałkować ciasto.
Krok 11:
Ponownie odkurz powierzchnię roboczą mąką. Każdy kawałek ponownie rozwałkuj w okrągłą tortillę o średnicy 7-10 cm i grubości około 2-3 mm.w tym przypadku wszystkie warzywa pozostaną wewnątrz ciasta i nie będą się palić podczas smażenia. Strząśnij nadmiar mąki z rozwałkowanych tortilli, w przeciwnym razie mąka spali się na patelni. Puste ciasta są bardzo piękne: z innym wzorem zieleni.
Krok 12:
Na patelni rozgrzej trochę oleju słonecznikowego, ale tak, aby olej pokrywał całą powierzchnię patelni. Ułóż tortille i smaż je na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia, jeśli ciasto jest odpowiednio ugotowane, tortille zaczną lekko rosnąć i nabierać pęcherzyków powietrza.
Krok 13:
Przenieś gotowe tortille na talerz i podawaj. Tortille są pyszne zarówno na ciepło, jak i na ciepło i na zimno. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g