skład / składniki
metoda gotowania
wlej część śmietany (240 ml) do małego rondla, a następnie wyślij mleko. Dodaj aromatyczne przyprawy: cynamon i gałkę muszkatołową, musisz pracować z wanilią - pokrój ją wzdłuż i oczyść nasiona, dodaj oba do rondla. Na małym ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia i ostudzić.
oddziel żółtka od białek. Żółtka należy dokładnie ubić z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Po ubijaniu uzyskuje się piękną lekką i bujną masę.
Filtruj lekko schłodzoną mieszankę mleka i dodaj do niej ubite żółtka cienkim strumieniem. I jednocześnie nadal ubijamy z małą prędkością. Jeśli zrobisz wszystko dobrze, otrzymasz jednorodną i aromatyczną mieszankę. Teraz powoli dodajemy rum i mieszamy trzepaczką.
i ostatni etap: ubij pozostałą śmietanę i dodaj ją, delikatnie mieszając ajerkoniak do uzyskania gładkości. Teraz napój należy schłodzić, dla którego wkładamy go do lodówki (co najmniej pół godziny-godzinę).
wlej do szklanek i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Strąk wanilii - 287 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g