królik duszony w śmietanie z ziemniakami

królik jest bardzo przydatny na stole dla dzieci i dietetycznym. Chcę podzielić się z Tobą pysznym przepisem na gotowanie duszonego królika z ziemniakami w sosie śmietanowym. Śmietana dobrze nasyca mięso królika kremowym smakiem. Dzięki czemu staje się miękki i niesamowicie aromatyczny.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 33 % 9 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h

pokrój tusze królika, pokrój na średniej wielkości kawałki i dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Osusz wszystkie kawałki ręcznikami papierowymi.
obierz i opłucz ziemniaki. Pokrój każdego ziemniaka na 2-3 kawałki. Kawałki nie muszą być bardzo małe, w przeciwnym razie się zagotują.
cebulę obrać i opłukać pod bieżącą zimną wodą. Jest to konieczne, aby oczy nie łzawiły podczas krojenia.

wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej, aż będzie gorący. Ułóż wszystkie kawałki królika i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.

drobno posiekaj cebulę i dodaj do mięsa na patelni. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.
następnie wlej gorącą wodę na patelnię, przykryj mięso pokrywką i gotuj na małym ogniu przez godzinę.

następnie dodaj śmietanę do mięsa. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Jeśli jest mało wody, dodaj więcej. Dodaj ziemniaki na patelnię w kawałkach. Lekko wymieszaj, aby ziemniaki pokryły się sosem śmietanowym. Ponownie przykryj i pozostaw do ponownego duszenia przez kolejne 15-20 minut, aż ziemniaki będą gotowe.

pod koniec gotowania obierz czosnek. Zmiel go i dodaj do naczynia. I możesz go wyłączyć i pozwolić mu trochę zaparzyć, aby czosnek nadał mu smak.

połóż na talerzach do podania. Możesz trochę posypać świeżymi ziołami i wezwać krewnych do stołu.
smacznego!

to danie z królika może rozpieszczać rodzinę w zwykły dzień powszedni. I możesz podać na świątecznym stole jako gorące danie.
mięso królika jest dietetyczne i bardzo smaczne. Moim zdaniem jego jedynym minusem jest to, że gotuje się przez długi czas. Ale nie musisz stać nad gotowaniem. Dusić na patelni, piec w piekarniku lub w powolnej kuchence.

aby urozmaicić smak, do potrawy można dodać pomidory, marchewkę lub paprykę. Dodaj je razem z ziemniakami.

uzupełnij stół świeżymi warzywami!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy