skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty według listy.
Krok 2:
Oczyść i dobrze umyj warzywa.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 4:
Na patelni lub kotle rozgrzej olej i lekko podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
Krok 5:
Dodaj startą marchewkę i potnij wszystko razem.
Krok 6:
Pokrój kurczaka na duże kawałki. Możesz wziąć uda, skrzydła lub pierś, jak w przepisie. Kawałki kurczaka lepiej robić porcjami - dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
Krok 7:
Ułóż kawałki kurczaka na gotowanym sosie cebulowo-marchewkowym.
Krok 8:
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj wodę, aby nie dotarła do powierzchni. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki będą w połowie ugotowane.
Krok 9:
Dodaj śmietanę, wymieszaj zawartość patelni.
Krok 10:
Sól, dodaj liść laurowy i wszelkie przyprawy.
Krok 11:
Posmaruj powierzchnię ziemniaków majonezem (myślę, że nie jest to konieczne, ponieważ szczególna rola majonezu w naczyniu nie jest zauważalna). Dusić do miękkości. W
Krok 12:
Gotowe danie można wykorzystać jako cały obiad - zarówno jako zupę, jak i drugie razem. Jeśli dodasz mniej wody, otrzymasz grube drugie danie. Wybierz opcję według własnego gustu.
kurczak duszony z ziemniakami w śmietanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g