skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowuję niezbędne produkty do przygotowania klopsików warzywnych.
Krok 2:
Umyj cukinię, odetnij ogony i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3:
Dodaj cukinię i odstaw na 5-10 minut, aby wypuściła sok. Sok należy następnie spuścić, a startą cukinię wycisnąć.
Krok 4:
Dodaj ugotowany ryż, jajko kurze do miski z wyciśniętą cukinią.
Krok 5:
Dodaj trochę startego sera (zarezerwuj część sera do podania gotowego dania), posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Dodaj mąkę, przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Jeśli przygotowana mieszanina jest płynna, możesz dodać łyżkę mąki. Próbuję przypraw. Jeśli ich brakuje-dodaję.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię. Podczas podgrzewania oleju weź porcję gotowej mieszanki łyżką stołową, uformuj kulkę i zwiń ją w bułkę tartą, a następnie uformuj bibułkę.
Krok 8:
Włóż bibułki do rozgrzanego oleju.
Krok 9:
Smażyć kliny cukinii na patelni z obu stron na złoty kolor.
Krok 10:
Gotowe klopsiki z cukinii układam na talerzu, podaję do nich śmietanę, warzywa, posypuję startym serem. Smacznego!
klopsiki z cukinii są bardzo łatwe do przygotowania. Ten przepis można zmodyfikować, dodając nowe warzywa do cukinii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g