naleśniki z mąki ryżowej i skrobi na mleku

Przygotuj niezwykle pyszne naleśniki! Cienkie i chrupiące! Naleśniki z mąki ryżowej różnią się smakiem od zwykłych naleśników z mąki pszennej. Ich smak jest niezwykły, są delikatne, cienkie, lekko chrupiące. Do smażenia potrzebujesz trochę oleju roślinnego. Możesz wziąć oliwę lub słonecznik. Głównym warunkiem jest rafinacja oleju. Jeszcze jedno zastrzeżenie: przed włożeniem ciasta do kadzi na każdy naleśnik ciasto należy wymieszać. Właściwość mąki ryżowej do osiadania na dnie, podobnie jak skrobia. I tak, możesz wziąć skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą do wyboru.
777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 67 % 32 g
239 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Przesiej mąkę do głębokiej miski, wlej skrobię i odpowiednią ilość cukru. Tutaj dodajemy szczyptę soli.

2. Podgrzej mleko do ciepłego stanu. Można podgrzać w kuchence mikrofalowej lub na ogniu.

3. Rozbij jajka kurze w tej samej misce, ubij ciasto ręczną trzepaczką, aż będzie gładkie.

4. Rozpuść masło do stanu płynnego. Aby to zrobić, włóż olej do miski, wyślij na minutę do kuchenki mikrofalowej.

5. Gorącego oleju nie można dodawać do ciasta. Pozwól mu trochę ostygnąć,a następnie wlej do miski.

6. Dobrze wymieszaj tą samą trzepaczką. W cieście nie powinna pozostać ani jedna grudka.

7. Wlej niewielką ilość oleju na patelnię. Dobrze byłoby wziąć patelnię z nieprzywierającą powłoką.

8. Wysyłamy patelnię do ognia, podgrzewamy. Wlać niekompletną chochlę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię, rozprowadzić na powierzchni.

9. Smażyć naleśniki na złoty kolor po obu stronach. Jeśli patelnia jest nieprzywierająca, nie ma potrzeby nalewania oleju za każdym razem. Ale zanim włożysz ciasto do chochli, musisz je dokładnie wymieszać, ponieważ mąka ryżowa szybko osiada na dnie.

10. Podawaj naleśniki na stole, uzupełniając je owocami lub jagodami w Kusie. Pyszne również ze śmietaną, sosem owocowym lub miodem.

ciesz się zdrowiem!

naleśniki doskonale uzupełniają szklankę mleka, filiżankę gorącej herbaty lub aromatyczną kawę. Można je podawać jako przekąskę lub popołudniową przekąskę. Naleśniki są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy