skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do głębokiej miski, wlej skrobię i odpowiednią ilość cukru. Tutaj dodajemy szczyptę soli.
2. Podgrzej mleko do ciepłego stanu. Można podgrzać w kuchence mikrofalowej lub na ogniu.
3. Rozbij jajka kurze w tej samej misce, ubij ciasto ręczną trzepaczką, aż będzie gładkie.
4. Rozpuść masło do stanu płynnego. Aby to zrobić, włóż olej do miski, wyślij na minutę do kuchenki mikrofalowej.
5. Gorącego oleju nie można dodawać do ciasta. Pozwól mu trochę ostygnąć,a następnie wlej do miski.
6. Dobrze wymieszaj tą samą trzepaczką. W cieście nie powinna pozostać ani jedna grudka.
7. Wlej niewielką ilość oleju na patelnię. Dobrze byłoby wziąć patelnię z nieprzywierającą powłoką.
8. Wysyłamy patelnię do ognia, podgrzewamy. Wlać niekompletną chochlę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię, rozprowadzić na powierzchni.
9. Smażyć naleśniki na złoty kolor po obu stronach. Jeśli patelnia jest nieprzywierająca, nie ma potrzeby nalewania oleju za każdym razem. Ale zanim włożysz ciasto do chochli, musisz je dokładnie wymieszać, ponieważ mąka ryżowa szybko osiada na dnie.
10. Podawaj naleśniki na stole, uzupełniając je owocami lub jagodami w Kusie. Pyszne również ze śmietaną, sosem owocowym lub miodem.
ciesz się zdrowiem!
naleśniki doskonale uzupełniają szklankę mleka, filiżankę gorącej herbaty lub aromatyczną kawę. Można je podawać jako przekąskę lub popołudniową przekąskę. Naleśniki są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g