skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim przygotuj krem. Włóż żółtka do małego rondla, wlej tutaj cukier i wanilinę. Zmiel składniki widelcem.
2. Następnie dodaj mąkę do powstałej masy, kontynuuj mieszanie, ale już za pomocą trzepaczki.
3. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadzić mleko do wrzenia, a następnie przy ciągłym mieszaniu wlać do rondla z wcześniej przygotowaną mieszanką.
4. Wysyłamy patelnię z kremem do ognia, gotujemy ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Następnie ochłodź krem. Aby to zrobić, przykryj go folią spożywczą w kontakcie i pozostaw na chwilę.
5. Cóż, teraz przyszła kolej na przygotowanie testu. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia. Podgrzej mleko do ciepłego stanu.
6. Kruszymy świeże drożdże rękami, wkładamy do głębokiej miski, w której zagniatamy ciasto.
7. Tutaj wlej cukier, sól, wlej ciepłe mleko. Wymieszaj składniki. Pozwól drożdżom się rozpuścić.
8. A teraz przesiej mąkę do tej samej miski, zagniataj miękkie ciasto. Na samym końcu wlej olej roślinny, Kontynuuj ugniatanie.
9. Na wylocie ciasto łatwo pozostaje w tyle za ściankami miski, ale nadal pozostaje lekko lepkie. Ze względu na olej dobrze pozostaje w tyle za rękami. Pozostaw ciasto na godzinę, pozwól mu się zmieścić. Aby to zrobić, wystarczy przykryć miskę folią spożywczą lub pokrywką, pozostawić w cieple, z dala od przeciągów.
10. Po określonym czasie ciasto dzielimy na około 35-38 małych kulek. Spłaszcz każdą piłkę do ciasta. Lepiej to zrobić ręką, a nie wałkiem do ciasta.
11. Rozłóż krem na jednym z ciast, przykryj drugim ciastem. Dociskamy krawędzie. Nadmiar ciasta można ostrożnie przyciąć. Nawiasem mówiąc, z tych samych skrawków na końcu możesz zrobić jeszcze kilka pączków.
12. Wlej olej do rondla z grubym dnem, Wyślij do ognia. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, włóż do niego kilka pączków. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Pączki pieczą się szybko, około minuty z jednej strony, a nawet szybciej. Pączki po smażeniu nadmuchują się i stają się prawie okrągłe.
13. Gotowy przysmak układamy na ręcznikach papierowych lub serwetkach, pozwalamy na wchłonięcie nadmiaru oleju. Cóż, następnie wlej skondensowane mleko i podawaj.
Poczęstuj się, bo to takie pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g