Klasyczne pączki z nadzieniem

cudowna uczta! Na filiżankę herbaty w sam raz! Tylko klasyczne pączki z nadzieniem mogą być lepsze niż pączki! W rzeczywistości pączki są bardzo smacznym przysmakiem, a jeśli są również nadziewane, to na ogół są pyszne! Jako nadzienie możesz użyć gotowanego skondensowanego mleka, dżemu, ganache lub kremu, jak w przedstawionym przepisie. Możesz polać pączki lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem. Możesz wyrabiać ciasto na pączki w wypiekaczu do chleba lub ręcznie. Patelnia do smażenia powinna mieć grube dno i niewielką średnicę.
katesAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 36 % 22 g
węglowodany 54 % 33 g
354 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Przede wszystkim przygotuj krem. Włóż żółtka do małego rondla, wlej tutaj cukier i wanilinę. Zmiel składniki widelcem.

2. Następnie dodaj mąkę do powstałej masy, kontynuuj mieszanie, ale już za pomocą trzepaczki.

3. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadzić mleko do wrzenia, a następnie przy ciągłym mieszaniu wlać do rondla z wcześniej przygotowaną mieszanką.

4. Wysyłamy patelnię z kremem do ognia, gotujemy ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Następnie ochłodź krem. Aby to zrobić, przykryj go folią spożywczą w kontakcie i pozostaw na chwilę.

5. Cóż, teraz przyszła kolej na przygotowanie testu. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia. Podgrzej mleko do ciepłego stanu.

6. Kruszymy świeże drożdże rękami, wkładamy do głębokiej miski, w której zagniatamy ciasto.

7. Tutaj wlej cukier, sól, wlej ciepłe mleko. Wymieszaj składniki. Pozwól drożdżom się rozpuścić.

8. A teraz przesiej mąkę do tej samej miski, zagniataj miękkie ciasto. Na samym końcu wlej olej roślinny, Kontynuuj ugniatanie.

9. Na wylocie ciasto łatwo pozostaje w tyle za ściankami miski, ale nadal pozostaje lekko lepkie. Ze względu na olej dobrze pozostaje w tyle za rękami. Pozostaw ciasto na godzinę, pozwól mu się zmieścić. Aby to zrobić, wystarczy przykryć miskę folią spożywczą lub pokrywką, pozostawić w cieple, z dala od przeciągów.

10. Po określonym czasie ciasto dzielimy na około 35-38 małych kulek. Spłaszcz każdą piłkę do ciasta. Lepiej to zrobić ręką, a nie wałkiem do ciasta.

11. Rozłóż krem na jednym z ciast, przykryj drugim ciastem. Dociskamy krawędzie. Nadmiar ciasta można ostrożnie przyciąć. Nawiasem mówiąc, z tych samych skrawków na końcu możesz zrobić jeszcze kilka pączków.

12. Wlej olej do rondla z grubym dnem, Wyślij do ognia. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, włóż do niego kilka pączków. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Pączki pieczą się szybko, około minuty z jednej strony, a nawet szybciej. Pączki po smażeniu nadmuchują się i stają się prawie okrągłe.

13. Gotowy przysmak układamy na ręcznikach papierowych lub serwetkach, pozwalamy na wchłonięcie nadmiaru oleju. Cóż, następnie wlej skondensowane mleko i podawaj.

Poczęstuj się, bo to takie pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy