kotlety z kurczaka w cieście

bardzo smaczne, miękkie, delikatne kotlety z kurczaka! Takie danie można podać na świąteczny stół lub na codzienny lunch lub kolację. Kotlety z kurczaka można podawać z dowolnym dodatkiem lub bez, są pyszne ze świeżymi warzywami lub sałatką z nich. To lekkie, a jednocześnie pożywne danie, bogate w białko, jest przygotowywane w prosty i szybki sposób. Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z kotletami z kurczaka, najważniejsze jest użycie dla nich świeżego, lepiej schłodzonego, a nie mrożonego fileta z kurczaka.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 19 g
tłuszcze 39 % 15 g
węglowodany 11 % 4 g
214 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Jeśli masz schłodzony filet z kurczaka, pozostaje tylko spłukać i pokroić na porcje. Kawałki nie powinny mieć więcej niż 1 centymetr grubości, aby kotlety były cienkie i dobrze usmażone. Mrożone kotlety mięsne nie będą tak smaczne jak schłodzone, ale jeśli masz pod ręką tylko takiego kurczaka, możesz zrobić z takiego mięsa. Wystarczy go rozmrozić i dobrze namoczyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto na kotlety. Wbijamy jajko kurze do miski, jeśli używasz więcej mięsa na kotlety, to odpowiednio. Należy zwiększyć liczbę jaj. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę. Jego ilość można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od konsystencji powstałej mieszanki. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kawałki fileta z kurczaka należy pokonać młotkiem do mięsa po obu stronach. Jeśli nie ma takiego młotka, można to zrobić tępym końcem noża. Mięso z kurczaka jest bardzo delikatne i nie jest wymagane mocne bicie. Kawałki mięsa smarujemy niewielką ilością soli i czarnego mielonego pieprzu po obu stronach. Zanurz każdy kawałek mięsa w cieście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni. Rozłóż mięso na patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć kotlety na złoty kolor po obu stronach. Przez kilka minut patelnię podczas smażenia kotletów należy przykryć pokrywką, aby mięso było dobrze usmażone w środku. Kotlety podajemy do stołu z dodatkami, warzywami, majonezem lub sosem do woli. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy