skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Jeśli masz schłodzony filet z kurczaka, pozostaje tylko spłukać i pokroić na porcje. Kawałki nie powinny mieć więcej niż 1 centymetr grubości, aby kotlety były cienkie i dobrze usmażone. Mrożone kotlety mięsne nie będą tak smaczne jak schłodzone, ale jeśli masz pod ręką tylko takiego kurczaka, możesz zrobić z takiego mięsa. Wystarczy go rozmrozić i dobrze namoczyć.
Krok 2:
Przygotuj ciasto na kotlety. Wbijamy jajko kurze do miski, jeśli używasz więcej mięsa na kotlety, to odpowiednio. Należy zwiększyć liczbę jaj. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 3:
Dokładnie ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Dodaj mąkę. Jego ilość można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od konsystencji powstałej mieszanki. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.
Krok 5:
Kawałki fileta z kurczaka należy pokonać młotkiem do mięsa po obu stronach. Jeśli nie ma takiego młotka, można to zrobić tępym końcem noża. Mięso z kurczaka jest bardzo delikatne i nie jest wymagane mocne bicie. Kawałki mięsa smarujemy niewielką ilością soli i czarnego mielonego pieprzu po obu stronach. Zanurz każdy kawałek mięsa w cieście.
Krok 6:
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Rozłóż mięso na patelni.
Krok 7:
Smażyć kotlety na złoty kolor po obu stronach. Przez kilka minut patelnię podczas smażenia kotletów należy przykryć pokrywką, aby mięso było dobrze usmażone w środku. Kotlety podajemy do stołu z dodatkami, warzywami, majonezem lub sosem do woli. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g