filet z kurczaka w specjalnym cieście
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
pokrój piersi na porcje, zetrzyj je odrobiną soli i przyprawą "curry". Następnie przygotuj ciasto-rozbij jajka do przestronnej miski, sól, pieprz, dodaj zioła, wszystko wymieszaj. Delikatnie wprowadź mąkę, aby nie było grudek. Włóż kawałki kurczaka do gotowego ciasta i odstaw na 30-40 minut. Wskazane jest rozłożenie na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym, aby kawałki się nie dotykały. Smażyć z jednej strony-około 10 minut, aż powstanie skorupa, z drugiej-około 5 minut, zapobiegając wysychaniu. Szybko i bardzo smacznie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g