skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę do szklanki, podgrzej w kuchence mikrofalowej. Ważne jest, aby woda była ciepła, a nie gorąca. Jego temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni.
2. Wlej suche drożdże do miski, zalej ciepłą wodą. Pozostaw w ciepłym miejscu z dala od przeciągów na około 7-10 minut. W tym czasie drożdże powinny się spienić.
3. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia. Podgrzewamy do tych samych 40 stopni.
4. Rozbij jajko do miski miksera, wlej cukier i dodaj masło. Masło powinno być zmiękczone, ale nie płynne. Aby to zrobić, wystarczy wcześniej wyjąć go z lodówki i przechowywać w temperaturze pokojowej przez pół godziny.
4. Ubij składniki, aż będą gładkie, a następnie wlej mieszaninę drożdży do powstałej masy.
5. Zmieniamy trzepaczki w mikserze na haczyki do ciasta. Wlej połowę porcji mąki do powstałej mieszanki. Ważne jest, aby najpierw przesiać mąkę, możesz nawet dwukrotnie.
6. Zagniataj ciasto mikserem przez dwie minuty. Możesz ugniatać rękami, ale zajmie to więcej czasu.
7. Teraz wlej ciepłe mleko do ciasta, wlej pozostałą mąkę, Kontynuuj ugniatanie, aż będzie gładkie. Ciasto jest jak dotąd lepkie, ale bardzo miękkie. Zagniatamy mikserem przez siedem minut, a rękami przez 15 minut.
8. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż na niej ciasto. Ostrożnie zbieramy go w kulkę i wysyłamy do miski. Przykryj folią spożywczą, pozostaw na godzinę. Musisz zostawić w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów.
9. Po upływie określonego czasu ciasto dzielimy na trzy części. Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 5 milimetrów. Nie zaleca się dodawania zbyt dużej ilości mąki, tylko zepsuje ciasto.
10. Wytnij pączki za pomocą specjalnych pierścieni. Możesz użyć szklanki, jeśli nie ma specjalistycznych urządzeń.
11. Wlej olej roślinny na patelnię, wskazane jest wzięcie miski o małej średnicy. Wysyłamy do ognia. Aby wiedzieć, że olej jest gotowy do smażenia, wystarczy wrzucić do niego mały kawałek ciasta. Gdy masło wokół ciasta natychmiast zacznie skwierczeć i pienić się-gotowe .
12. Gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego kilka pączków, smaż bez wychodzenia z pieca. Donaty są smażone bardzo szybko, więc po minucie odwracamy je na drugą stronę.
13. Gotowe pączki układamy na ręcznikach papierowych, pozostawiamy nadmiar oleju. Cóż, wtedy możesz zacząć dekorować. Najprostszym rozwiązaniem jest posypanie cukrem pudrem. Bardziej świąteczną i piękną opcją jest lukier. W każdym razie okazuje się pysznie pyszne!
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g