donuts Klasyczne pączki

słodki dodatek do herbaty i kawy! Polizasz palce! Ulubione pączki wszystkich i ich klasyczna wersja gotowania! Wspaniała uczta dla przyjaciół i rodziny. Pączki można tak pięknie ozdobić, że można je bezpiecznie podawać na świątecznym stole. Skropione jasnym lukrem i czekoladą, ozdobione posypką cukierniczą, donatsy będą główną ozdobą candy bar na przyjęciu dla dzieci. Amerykański przysmak przygotowany zgodnie z oryginalną technologią zapuścił korzenie w wielu krajach świata.
@ rishk@Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 56 % 40 g
węglowodany 38 % 27 g
482 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Wlej wodę do szklanki, podgrzej w kuchence mikrofalowej. Ważne jest, aby woda była ciepła, a nie gorąca. Jego temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni.

2. Wlej suche drożdże do miski, zalej ciepłą wodą. Pozostaw w ciepłym miejscu z dala od przeciągów na około 7-10 minut. W tym czasie drożdże powinny się spienić.

3. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia. Podgrzewamy do tych samych 40 stopni.

4. Rozbij jajko do miski miksera, wlej cukier i dodaj masło. Masło powinno być zmiękczone, ale nie płynne. Aby to zrobić, wystarczy wcześniej wyjąć go z lodówki i przechowywać w temperaturze pokojowej przez pół godziny.

4. Ubij składniki, aż będą gładkie, a następnie wlej mieszaninę drożdży do powstałej masy.

5. Zmieniamy trzepaczki w mikserze na haczyki do ciasta. Wlej połowę porcji mąki do powstałej mieszanki. Ważne jest, aby najpierw przesiać mąkę, możesz nawet dwukrotnie.

6. Zagniataj ciasto mikserem przez dwie minuty. Możesz ugniatać rękami, ale zajmie to więcej czasu.

7. Teraz wlej ciepłe mleko do ciasta, wlej pozostałą mąkę, Kontynuuj ugniatanie, aż będzie gładkie. Ciasto jest jak dotąd lepkie, ale bardzo miękkie. Zagniatamy mikserem przez siedem minut, a rękami przez 15 minut.

8. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż na niej ciasto. Ostrożnie zbieramy go w kulkę i wysyłamy do miski. Przykryj folią spożywczą, pozostaw na godzinę. Musisz zostawić w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów.

9. Po upływie określonego czasu ciasto dzielimy na trzy części. Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 5 milimetrów. Nie zaleca się dodawania zbyt dużej ilości mąki, tylko zepsuje ciasto.

10. Wytnij pączki za pomocą specjalnych pierścieni. Możesz użyć szklanki, jeśli nie ma specjalistycznych urządzeń.

11. Wlej olej roślinny na patelnię, wskazane jest wzięcie miski o małej średnicy. Wysyłamy do ognia. Aby wiedzieć, że olej jest gotowy do smażenia, wystarczy wrzucić do niego mały kawałek ciasta. Gdy masło wokół ciasta natychmiast zacznie skwierczeć i pienić się-gotowe .

12. Gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego kilka pączków, smaż bez wychodzenia z pieca. Donaty są smażone bardzo szybko, więc po minucie odwracamy je na drugą stronę.

13. Gotowe pączki układamy na ręcznikach papierowych, pozostawiamy nadmiar oleju. Cóż, wtedy możesz zacząć dekorować. Najprostszym rozwiązaniem jest posypanie cukrem pudrem. Bardziej świąteczną i piękną opcją jest lukier. W każdym razie okazuje się pysznie pyszne!

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy