Znajdź najlepsze dla siebie wypróbowane klasyczne przepisy na pączki na nudnej stronie kulinarnej 1000.menu. Wypróbuj wersje z ciasta drożdżowego i przaśnego, na skondensowanym mleku i z dodatkiem twarogu. Oceń opcje z różnymi nadzieniami i lukrem. Stwórz za każdym razem nową pyszną fantazję!
Klasyczne pączki są zwykle przygotowywane z ciasta drożdżowego w mleku lub wodzie. Aby ciasto było jak najbardziej przewiewne, mąkę należy przesiać. Mogą mieć bardzo różny kształt, od zwykłych pierścieni po schludne małe ciasta z nadzieniem. Jako wypełniacz możesz użyć czekolady, budyniu, dżemu, rodzynek i orzechów, jagód i owoców.
pięć najczęściej używanych składników w klasycznych przepisach na pączki:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
suche drożdże | 410 | 49 | 6 | 40 |
ciekawy przepis:
1. W niewielkiej ilości ciepłego mleka rozpuścić cukier, wytrzeć i trochę mąki.
2. Niech Opara & laquo;ożyje & raquo;.
3. W osobnej misce ubij jajka z mlekiem na lekką pianę. Dodaj jedną trzecią mąki.
4. Powoli wlej stopione i schłodzone masło, nie przestając mieszać masy mikserem lub trzepaczką.
5. Dodaj pozostałe komponenty.
6. Zagnieść miękkie, niezbyt twarde, elastyczne ciasto.
7. Umieść go w naoliwionej misce, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
8. Gdy ciasto podwoi się, delikatnie ugniataj.
9. Rozwałkuj go na warstwę o grubości 2-2, 5 cm.
10. Wyciśnij koła o pożądanej średnicy(na przykład za pomocą szklanki).
11. W razie potrzeby możesz zamienić koła w pierścienie, wyciskając otwory o mniejszej średnicy na środku.
12. Odstaw na 15 minut.
13. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia na patelni lub patelni.
14. Smaż pączki na oleju ze wszystkich stron, aż się zarumienią.
15. Ułóż gotowe wypieki na papierowych serwetkach, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
16. Posyp cukrem pudrem.
pięć najszybszych klasycznych przepisów na pączki:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Klasyczne pączki z dżemem smażone w głębokim tłuszczu | 35 min | 278 | +10 |
Klasyczne pączki twarogowe | 40 min | 341 | +73 |
pączki klasyczne na drożdżach | 2 h 15 min | 424 | +220 |
Klasyczne pączki kefirowe | 2 h 40 min | 533 | +59 |
pączki klasyczne na mleku | 3 h | 463 | +19 |
przydatne wskazówki:
* aby zmniejszyć zużycie oleju, lepiej smażyć pączki w głębokim pojemniku.
& bull; aby ciasto okazało się przewiewne, należy dodać dobrze przesianą mąkę w częściach.
• jeśli dodasz skórkę do ciasta, wypieki będą niezapomniane pachnące.