Klasyczne ptysie

Sam ugotuj te same podpłomyki, które były w dzieciństwie! Klasyczne podpłomyki smakują zupełnie inaczej niż te, które wcześniej można było kupić na każdym rogu. Teraz pączki nie smakują tak samo, ale co przeszkadza im gotować w domu? Proces ten nie jest trudny, chociaż wymaga czasu, a krewni z pewnością pokochają taką słodką ucztę. Najbardziej pracochłonnym etapem jest wyrabianie ciasta. Jeśli użyjesz Maszyny do wyrabiania ciasta za pomocą wypiekacza do chleba, proces przygotowania podpłomyków stanie się znacznie łatwiejszy.
KandinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 43 % 28 g
węglowodany 49 % 32 g
396 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 45 min

najpierw przygotujemy ciasto:

- przesiej mąkę i wymieszaj z drożdżami,

- dodaj sól i cukier, wszystko wymieszaj,

- rozbij jajko na mieszankę mąki, a następnie wlej wodę,

- zagniataj ciasto, ugniataj przez 5-7 minut,

- dodaj miękką margarynę i ugniataj ciasto przez kolejne 10 minut - powinno stać się dość posłuszne, miękkie,

- z ciasta formujemy kulkę, kładziemy na dnie dużej patelni, którą przykrywamy czystym bawełnianym ręcznikiem,

- ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej) na trzy godziny - w tym czasie zwiększy się kilkakrotnie.

gdy minie czas, ponownie ugniatamy ciasto i ponownie zostawiamy na 15-20 minut. Następnie nasmaruj powierzchnię roboczą olejem roślinnym, rozłóż ciasto i zwiń je w warstwę. Nie za cienki, wręcz przeciwnie-bujny, półtora do dwóch centymetrów grubości.

użyj okrągłego kształtu, aby wyciąć koła. Teraz bierzemy Mały Okrągły kształt i wycinamy otwór w środku w każdym okręgu.Jeśli nie ma formularzy, możesz użyć miski i szklanki. Za pomocą miski wycinamy duże koła i robimy dziurę w pączku za pomocą szklanki.

wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem, podgrzej go na średnim ogniu. Zanurz półfabrykaty ciasta we wrzącym oleju, smaż z obu stron przez 2-3 minuty (na złoty i złoty kolor).

gotowe pączki układamy na szerokim naczyniu pokrytym ręcznikami papierowymi. Jest to konieczne, aby nadmiar oleju został wchłonięty, a gotowe danie jest mniej tłuste. 

następnie posyp lekko schłodzone bułeczki cukrem pudrem i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal / 100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy