pączki klasyczne na drożdżach

lubisz pączki? Najsmaczniejszy klasyczny przepis z różnymi posypkami! Wcześniej pączki kojarzyły mi się tylko z amerykańskimi policjantami, ale pewnego dnia chciałam je zrobić sama! Próbowałem kilku przepisów, ale zatrzymałem się na tym, który nazywał się klasykiem. Mam nadzieję, że ci się spodoba!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 46 % 31 g
węglowodany 46 % 31 g
422 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne składniki do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto: wlej suche drożdże, cukier i 2 stoły do ciepłego mleka. l. mąkę, przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na 35 minut

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po określonym czasie widać, że drożdże działały, ciasto się pojawiło

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij trochę jajko

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Roztop masło

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj ciasto, mąkę, jajko i masło, zagniataj ciasto

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Okazuje się bardzo lekki i przewiewny

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po godzinie nasze ciasto bardzo dobrze pasowało

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj o grubości około 1 cm

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyciśnij koła

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Robimy kolejny otwór w środku-martwiłem się, że okaże się zbyt duży, ale w końcu wyszło dobrze. Przykryj i odstaw na 10-15 minut

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smażyć w głębokim tłuszczu. Uwaga-smażą się natychmiast, dosłownie 1 min. z jednej strony

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż na ręcznikach papierowych, aby ułożyć nadmiar tłuszczu

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    A do dekoracji potrzebujemy tabliczki czekolady, wiórków kokosowych, posypki cukierniczej i cukru pudru

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I trochę skondensowanego mleka

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zanurz pączki z jednej strony w czekoladzie

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Oto jakie piękno

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dla odmiany zanurzamy kilka pączków w skondensowanym mleku i dekorujemy posypką cukierniczą-skondensowane mleko oczywiście nie stwardnieje, ale nie jest to konieczne - zostaną natychmiast zjedzone. Część pączków posypujemy tylko cukrem pudrem

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Część posyp wiórkami kokosowymi

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    A część posypką do ciasta. Miłego picia herbaty!

mam nadzieję, że każdy znajdzie pączka według własnych upodobań! Spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy