skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Niezbędne składniki do ciasta
Krok 2:
Przygotuj ciasto: wlej suche drożdże, cukier i 2 stoły do ciepłego mleka. l. mąkę, przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na 35 minut
Krok 3:
Po określonym czasie widać, że drożdże działały, ciasto się pojawiło
Krok 4:
Ubij trochę jajko
Krok 5:
Roztop masło
Krok 6:
Wymieszaj ciasto, mąkę, jajko i masło, zagniataj ciasto
Krok 7:
Okazuje się bardzo lekki i przewiewny
Krok 8:
Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Krok 9:
Po godzinie nasze ciasto bardzo dobrze pasowało
Krok 10:
Rozwałkuj o grubości około 1 cm
Krok 11:
Wyciśnij koła
Krok 12:
Robimy kolejny otwór w środku-martwiłem się, że okaże się zbyt duży, ale w końcu wyszło dobrze. Przykryj i odstaw na 10-15 minut
Krok 13:
Smażyć w głębokim tłuszczu. Uwaga-smażą się natychmiast, dosłownie 1 min. z jednej strony
Krok 14:
Rozłóż na ręcznikach papierowych, aby ułożyć nadmiar tłuszczu
Krok 15:
A do dekoracji potrzebujemy tabliczki czekolady, wiórków kokosowych, posypki cukierniczej i cukru pudru
Krok 16:
I trochę skondensowanego mleka
Krok 17:
Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej
Krok 18:
Zanurz pączki z jednej strony w czekoladzie
Krok 19:
Oto jakie piękno
Krok 20:
Dla odmiany zanurzamy kilka pączków w skondensowanym mleku i dekorujemy posypką cukierniczą-skondensowane mleko oczywiście nie stwardnieje, ale nie jest to konieczne - zostaną natychmiast zjedzone. Część pączków posypujemy tylko cukrem pudrem
Krok 21:
Część posyp wiórkami kokosowymi
Krok 22:
A część posypką do ciasta. Miłego picia herbaty!
mam nadzieję, że każdy znajdzie pączka według własnych upodobań! Spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g