Klasyczne pączki twarogowe
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Twaróg dobrze rozgnieść, można przetrzeć przez sito. Dodaj cukier, jajka, cukier waniliowy i sól do twarogu, dokładnie zagniataj, aż będzie gładka.
2. Do masy twarogowej dodać ponownie dobrze wymieszać, następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto twarogowe.
3. Z ciasta twarogowego uformuj kulki i zwiń je w mąkę.
4. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej, a następnie delikatnie zanurz kulki twarogowe w gorącym oleju.
5. Smażyć pączki twarogowe do zrumienienia na średnim ogniu, następnie wyjąć z gorącego oleju łyżką cedzakową i przenieść na talerz wyłożony papierową serwetką, aby nadmiar oleju zniknął.
6. Następnie ułóż ciepłe pączki twarogowe na talerzu, posyp cukrem pudrem i podawaj na stole z herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g