skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować Jalebi? Przygotuj produkty według listy. Weź mąkę najwyższej jakości. Staraj się, aby wszystkie produkty miały tę samą temperaturę, temperaturę pokojową. Przesiej mąkę wcześniej przez drobne sito. Kasza manna lepiej jest używać najmniejszej wody-butelkowanej lub filtrowanej.
Krok 2:
Wlej mąkę pszenną do odpowiedniej objętości naczyń. Dodaj do niego semolinę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie podnieść pyłu z mąki.
Krok 3:
Dodaj śmietanę do suchej mieszanki mąki.
Krok 4:
Wlej wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Powinien być płynny, ale trochę grubszy niż naleśnik. Staraj się nie wlewać całej wody, rób to w częściach, ponieważ woda może Ci uciec więcej lub mniej niż ja (to zależy od mąki).
Krok 5:
Pozostaw gotowe ciasto w ciepłym miejscu na noc lub co najmniej 2 godziny.
Krok 6:
Zajmij się robieniem syropu.
Krok 7:
Wlej wodę do garnka i dodaj cukier. Włącz piec na małym ogniu.
Krok 8:
Mieszaj wodę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zagotuj syrop cukrowy. Wlej sok z cytryny i gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Niech syrop lekko ostygnie.
Krok 9:
Wlej gotowe ciasto do worka do szprycowania lub zwykłej ciasnej torby. W przypadku torby użyj dyszy z wąskim otworem, a przy torbie po prostu odetnij róg.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. W gorącym oleju wyciśnij ciasto z torby w kształcie spirali. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 11:
Wyjmij gotowe Jalebi łyżką cedzakową z oleju. Pozwól, aby nadmiar oleju spłynął i przenieś Jalebi do schłodzonego syropu cukrowego na 5 sekund.
Krok 12:
Wyjmij Jalebi z syropu i możesz podać. Smacznego!
najtrudniejszą częścią robienia Jalebi jest wyciskanie ich w kształcie spirali. Pierwsze kilka rzeczy okazało się po prostu oddzielnymi kawałkami, ale potem sprawa poszła o wiele łatwiej. Aby wycisnąć Jalebi, najlepiej użyć ciasnej torby, w której można odciąć róg. Jalebi są pyszne, ale jak wszystko smażone, wyraźnie nie należą do kategorii zdrowej żywności.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g