skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Obierz i umyj ziemniaki.
Krok 2:

Pokrój na połówki lub ćwiartki.
Krok 3:

Napełnij wodą.
Krok 4:

Dodaj sól i gotuj.
Krok 5:

Ziemniaki są gotowe, gdy łatwo wchodzi nóż.
Krok 6:

Spuść 350 ml wywaru do ciasta.
Krok 7:

Dodaj olej do ziemniaków i puree.
Krok 8:

Obierz i pokrój cebulę.
Krok 9:

Smażyć cebulę na oleju.
Krok 10:

Dodaj cebulę do ziemniaków.
Krok 11:

Dobrze wymieszaj i schłodź nadzienie. Spróbuj nadzienia, powinno ci się spodobać.
Krok 12:

Odmierz składniki ciasta.
Krok 13:

Przesiej mąkę.
Krok 14:

Dodaj do niego drożdże.
Krok 15:

Dodaj lekko ciepły bulion ziemniaczany.
Krok 16:

Dodaj olej. Dobrze wymieszaj ciasto.
Krok 17:

Rozłóż ciasto na czystym stole.
Krok 18:

Dobrze zagnieść ciasto. Jest lepki.
Krok 19:

Nie stresuj się, to normalne i dobre.
Krok 20:

Spójrz na wideo, jak należy obchodzić się z takim testem. To ciekawe i po dwóch lub trzech partiach pasztecików spodoba ci się. To bardzo dobre doświadczenie chlebowe.
Krok 21:

Włóż ciasto do miski wysmarowanej olejem, zaokrąglij i dokręć folią. Pozostaw do podgrzania na 1,5-2 godziny lub do podwojenia objętości.
Krok 22:

Ciasto jest gotowe, nie jest już tak lepkie.
Krok 23:

Podziel ciasto na porcje, lekko smarując stół i ręce olejem.
Krok 24:

Zaokrąglij je. Ten proces jest również dobrze pokazany na filmie.
Krok 25:

Tortille najlepiej zrobić w dwóch etapach. Najpierw zrób małe.
Krok 26:

A potem, nieco później, rozciągnij się do większych i cieńszych tortilli.
Krok 27:

Rozłóż nadzienie. Im więcej, tym smaczniejsze ciasto.
Krok 28:

Uformuj paszteciki.
Krok 29:

Ułóż je płasko i odwróć szwem w dół.
Krok 30:

Rozgrzej olej i usmaż paszteciki.
Krok 31:

Kiedy olej zamyka paszteciki mniej niż o połowę, nazywa się to smażeniem. Kiedy olej jest powyżej środka lub pokrywa pasztecik, ale pasztecik leży na dnie - to przędza, a kiedy pasztecik unosi się swobodnie - to frytka.
Krok 32:

Gotuj paszteciki z obu stron na złoty kolor. Następnie połóż na serwetce lub siatce, aby usunąć nadmiar oleju.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wywar - 18 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g



