skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz i umyj ziemniaki.
Krok 2:
Pokrój na połówki lub ćwiartki.
Krok 3:
Napełnij wodą.
Krok 4:
Dodaj sól i gotuj.
Krok 5:
Ziemniaki są gotowe, gdy łatwo wchodzi nóż.
Krok 6:
Spuść 350 ml wywaru do ciasta.
Krok 7:
Dodaj olej do ziemniaków i puree.
Krok 8:
Obierz i pokrój cebulę.
Krok 9:
Smażyć cebulę na oleju.
Krok 10:
Dodaj cebulę do ziemniaków.
Krok 11:
Dobrze wymieszaj i schłodź nadzienie. Spróbuj nadzienia, powinno ci się spodobać.
Krok 12:
Odmierz składniki ciasta.
Krok 13:
Przesiej mąkę.
Krok 14:
Dodaj do niego drożdże.
Krok 15:
Dodaj lekko ciepły bulion ziemniaczany.
Krok 16:
Dodaj olej. Dobrze wymieszaj ciasto.
Krok 17:
Rozłóż ciasto na czystym stole.
Krok 18:
Dobrze zagnieść ciasto. Jest lepki.
Krok 19:
Nie stresuj się, to normalne i dobre.
Krok 20:
Spójrz na wideo, jak należy obchodzić się z takim testem. To ciekawe i po dwóch lub trzech partiach pasztecików spodoba ci się. To bardzo dobre doświadczenie chlebowe.
Krok 21:
Włóż ciasto do miski wysmarowanej olejem, zaokrąglij i dokręć folią. Pozostaw do podgrzania na 1,5-2 godziny lub do podwojenia objętości.
Krok 22:
Ciasto jest gotowe, nie jest już tak lepkie.
Krok 23:
Podziel ciasto na porcje, lekko smarując stół i ręce olejem.
Krok 24:
Zaokrąglij je. Ten proces jest również dobrze pokazany na filmie.
Krok 25:
Tortille najlepiej zrobić w dwóch etapach. Najpierw zrób małe.
Krok 26:
A potem, nieco później, rozciągnij się do większych i cieńszych tortilli.
Krok 27:
Rozłóż nadzienie. Im więcej, tym smaczniejsze ciasto.
Krok 28:
Uformuj paszteciki.
Krok 29:
Ułóż je płasko i odwróć szwem w dół.
Krok 30:
Rozgrzej olej i usmaż paszteciki.
Krok 31:
Kiedy olej zamyka paszteciki mniej niż o połowę, nazywa się to smażeniem. Kiedy olej jest powyżej środka lub pokrywa pasztecik, ale pasztecik leży na dnie - to przędza, a kiedy pasztecik unosi się swobodnie - to frytka.
Krok 32:
Gotuj paszteciki z obu stron na złoty kolor. Następnie połóż na serwetce lub siatce, aby usunąć nadmiar oleju.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wywar - 18 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g