Chude placki na wywarze z drożdżami bez jajek

takie placki jedliśmy w szkole, na dworcu i na targu! Oto przepis! Cienkie, gorące, pachnące placki z delikatnym nadzieniem ziemniaczanym wielu pamięta z dzieciństwa - kiedy głodni, którzy tylko przybiegli z ulicy, chwytaliśmy je z miski, a matki, uśmiechając się, wysyłały nas do mycia rąk i brudnych twarzy... Albo na stacji kolejowej pulchna, wesoła kobieta owijała nasz placek (lub parę) szarym papierem do pakowania. A gorąca słodka herbata była koniecznością. Ech! Musisz gotować takie ciasta w domu. Kto jest ze mną?!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 64 % 23 g
189 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz i umyj ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój na połówki lub ćwiartki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i gotuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki są gotowe, gdy łatwo wchodzi nóż.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spuść 350 ml wywaru do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj olej do ziemniaków i puree.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz i pokrój cebulę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć cebulę na oleju.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cebulę do ziemniaków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj i schłodź nadzienie. Spróbuj nadzienia, powinno ci się spodobać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odmierz składniki ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przesiej mąkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj do niego drożdże.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj lekko ciepły bulion ziemniaczany.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj olej. Dobrze wymieszaj ciasto.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż ciasto na czystym stole.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze zagnieść ciasto. Jest lepki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Nie stresuj się, to normalne i dobre.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Spójrz na wideo, jak należy obchodzić się z takim testem. To ciekawe i po dwóch lub trzech partiach pasztecików spodoba ci się. To bardzo dobre doświadczenie chlebowe.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Włóż ciasto do miski wysmarowanej olejem, zaokrąglij i dokręć folią. Pozostaw do podgrzania na 1,5-2 godziny lub do podwojenia objętości.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ciasto jest gotowe, nie jest już tak lepkie.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Podziel ciasto na porcje, lekko smarując stół i ręce olejem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zaokrąglij je. Ten proces jest również dobrze pokazany na filmie.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Tortille najlepiej zrobić w dwóch etapach. Najpierw zrób małe.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    A potem, nieco później, rozciągnij się do większych i cieńszych tortilli.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Rozłóż nadzienie. Im więcej, tym smaczniejsze ciasto.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Uformuj paszteciki.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Ułóż je płasko i odwróć szwem w dół.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Rozgrzej olej i usmaż paszteciki.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Kiedy olej zamyka paszteciki mniej niż o połowę, nazywa się to smażeniem. Kiedy olej jest powyżej środka lub pokrywa pasztecik, ale pasztecik leży na dnie - to przędza, a kiedy pasztecik unosi się swobodnie - to frytka.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Gotuj paszteciki z obu stron na złoty kolor. Następnie połóż na serwetce lub siatce, aby usunąć nadmiar oleju.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wywar - 18   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy