skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mam argentyńskie langusty kategorii L1, co oznacza największy rozmiar. Możesz kupić langusty innej kategorii, ale wtedy będziesz potrzebować nieco mniej składników niż wskazano w przepisie.
Krok 2:
Przed głębokim smażeniem langustyn należy je rozmrozić. W żadnym wypadku owoce morza nie powinny być narażone na nagły spadek temperatury. Niewłaściwe rozmrażanie może prowadzić do utraty wilgoci, w wyniku czego białko zwija się, a mięso langustyn staje się twarde. Dlatego najpierw pozostaw langustyny w lodówce na 1,5 godziny, a następnie rozmrażaj je w temperaturze pokojowej przez 2-2,5 godziny.
Krok 3:
Usuń głowę i skorupę langustyn wraz z nogami i pazurami, pozostawiając tylko czubek ogona. Opłucz rozmrożone langusty pod bieżącą wodą i pozostaw je w durszlaku na kilka minut, aby szklanki nadmiar płynu.
Krok 4:
Wzdłuż całego grzbietu za pomocą nożyczek wykonaj zgrabne nacięcie w skorupie i usuń ciemną nić, czyli żyłę jelitową. Należy go usunąć, ponieważ może zawierać piasek, cząsteczki glonów, które mogą zepsuć smak i nadać gorycz.
Krok 5:
Oczyszczone langusty osuszyć ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci, lekko posolić i obtoczyć w mące ze wszystkich stron z wyjątkiem ogona. Jeśli nie usuniesz nadmiaru wilgoci, ciasto odpadnie.
Krok 6:
W małej misce ubij jajko kurze, wlej mleko i lekko wstrząśnij widelcem.
Krok 7:
Panierowane langusty, trzymając za ogon, zanurz najpierw w cieście, a następnie w specjalnej bułce tartej Panko, mocno dociśnij owoce morza do płatków, aby langusty były całkowicie pokryte panierką.
Krok 8:
W kotle rozgrzej olej roślinny. Olej musi być bardzo dobrze rozgrzany, aby ciasto dobrze się związało. Gdy olej się rozgrzeje, zanurz w nim pierwszą porcję langusty. Smaż je z obu stron, aż będą złote. W cieście usmażyć również pozostałe langusty. Następnie połóż je na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Homar (mięso szyi) - 88 kcal/100g
- Langustin - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g