puszyste okrągłe pączki drożdżowe z nadzieniem

piękne i soczyste pączki, które pokocha cała rodzina. Możesz wziąć dowolne nadzienie według własnego gustu.
DariuszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 64 % 49 g
węglowodany 31 % 24 g
543 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

nie robimy twardego ciasta. Powinien być bardzo delikatny, ale nie jak naleśniki. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki (powinny mieć temperaturę pokojową).
stawiamy go w ciepłym miejscu na wspinaczkę. Ugniatamy i zabieramy się do pracy. Odetnij kawałek ciasta, zwiń go w mąkę i rozwałkuj kiełbasę. Kiełbasę kroimy na małe kawałki. Ugniatamy je w mące i lekko rozwałkujemy wałkiem do ciasta. Kawałki powinny mieć parzystą liczbę.Umieść nadzienie na kółku.

przykryj górę drugim kółkiem i odetnij szklanką. Krawędzie są dość mocno sklejone.

powstałe pączki zanurzamy w głębokim rondlu lub patelni z rozgrzanym olejem. I smażyć na złoty kolor z obu stron (uważaj na temperaturę oleju: jeśli olej jest zbyt gorący, pączki na zewnątrz spalą się, a wewnątrz nie będą pieczone). Wyciągamy i kładziemy nadmiar oleju na ręczniku, aby szkło.

podawaj gorące pączki posypane cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy