skład / składniki
metoda gotowania
nie robimy twardego ciasta. Powinien być bardzo delikatny, ale nie jak naleśniki. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki (powinny mieć temperaturę pokojową).
stawiamy go w ciepłym miejscu na wspinaczkę. Ugniatamy i zabieramy się do pracy. Odetnij kawałek ciasta, zwiń go w mąkę i rozwałkuj kiełbasę. Kiełbasę kroimy na małe kawałki. Ugniatamy je w mące i lekko rozwałkujemy wałkiem do ciasta. Kawałki powinny mieć parzystą liczbę.Umieść nadzienie na kółku.
przykryj górę drugim kółkiem i odetnij szklanką. Krawędzie są dość mocno sklejone.
powstałe pączki zanurzamy w głębokim rondlu lub patelni z rozgrzanym olejem. I smażyć na złoty kolor z obu stron (uważaj na temperaturę oleju: jeśli olej jest zbyt gorący, pączki na zewnątrz spalą się, a wewnątrz nie będą pieczone). Wyciągamy i kładziemy nadmiar oleju na ręczniku, aby szkło.
podawaj gorące pączki posypane cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g