skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zrób ciasto, mieszając jajko, skrobię, mąkę, olej roślinny i wodę. Ciasto powinno mieć grubość jak naleśniki.
Krok 2:
Obrane banany pokrój na duże kawałki.
Krok 3:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej 1,5 szklanki oleju roślinnego. Zanurzając każdy kawałek banana w cieście, natychmiast zanurz go w rozgrzanej frytce-gotuj, obracając łopatką, aż ze wszystkich stron będzie złoty.
Krok 4:
Na innej patelni ugotuj karmel dodając cukier i wodę do rozgrzanego oleju roślinnego. Na najmniejszym ogniu zagotuj go do jasnożółtego koloru.
Krok 5:
Włóż smażone banany do karmelu. Obracając szpatułką, przykryj każdy kawałek karmelem.
Krok 6:
Gotowe banany w słodkim karmelu przed podaniem posyp sezamem.
karmelizowane banany to świetna i dobrze znana uczta, chociaż jesteśmy bardziej przyzwyczajeni do używania bananów na surowo.W ten sposób w Chinach przygotowuje się nie tylko banany, ale także jabłka, unabi, dynie, Taro, kasztany wodne, kulki ryżowe, słodkie ziemniaki (bataty), a nawet bakłażany.
banany powinny być dojrzałe i duże.Możesz użyć lekko przejrzałego,deser okaże się znacznie słodszy i delikatniejszy,o bogatszym smaku,ale wtedy trudniej będzie je ugotować, aby pozostały całe kawałki.Aby to zrobić, musisz zrobić bardziej płynne ciasto.Ponieważ jest to proces zanurzania kawałków banana w cieście, które pękają lub rozpadają się.
w procesie przygotowywania karmelu najważniejsze jest, aby go nie prześwietlać.Dodaj do niego smażonego Banana, gdy karmel jest jeszcze bladożółty, ponieważ może się rozgotować i podczas zanurzania w nim bananów może się całkowicie spalić.
Ponadto, jeśli chcesz, aby sezam pokrył wszystkie kawałki, możesz dodać go do bananów i karmelu na patelni.Karmel tylko lekko pokrywa banany na zewnątrz, dlatego podczas układania ich na talerzu całkowicie twardnieje, a sezam nie przylega dobrze.
lepiej podawać je na ciepło, ale schłodzone też dobrze smakują.
parzymy herbatę lub kawę i smakujemy popularny deser kuchni azjatyckiej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g