chiński deser-banany w karmelu z sezamem

pyszny i łatwy do zrobienia deser. Proponuję spróbować niezwykłego, bardzo smacznego chińskiego deseru-bananów w karmelu. Przepis na deser jest prosty,szybki, a przygotowanie go w domu nie będzie trudne.
VkustoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 60 % 32 g
węglowodany 36 % 19 g
364 kcal
IG: 16 / 42 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zrób ciasto, mieszając jajko, skrobię, mąkę, olej roślinny i wodę. Ciasto powinno mieć grubość jak naleśniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane banany pokrój na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej 1,5 szklanki oleju roślinnego. Zanurzając każdy kawałek banana w cieście, natychmiast zanurz go w rozgrzanej frytce-gotuj, obracając łopatką, aż ze wszystkich stron będzie złoty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na innej patelni ugotuj karmel dodając cukier i wodę do rozgrzanego oleju roślinnego. Na najmniejszym ogniu zagotuj go do jasnożółtego koloru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż smażone banany do karmelu. Obracając szpatułką, przykryj każdy kawałek karmelem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe banany w słodkim karmelu przed podaniem posyp sezamem.

karmelizowane banany to świetna i dobrze znana uczta, chociaż jesteśmy bardziej przyzwyczajeni do używania bananów na surowo.W ten sposób w Chinach przygotowuje się nie tylko banany, ale także jabłka, unabi, dynie, Taro, kasztany wodne, kulki ryżowe, słodkie ziemniaki (bataty), a nawet bakłażany.

banany powinny być dojrzałe i duże.Możesz użyć lekko przejrzałego,deser okaże się znacznie słodszy i delikatniejszy,o bogatszym smaku,ale wtedy trudniej będzie je ugotować, aby pozostały całe kawałki.Aby to zrobić, musisz zrobić bardziej płynne ciasto.Ponieważ jest to proces zanurzania kawałków banana w cieście, które pękają lub rozpadają się.
w procesie przygotowywania karmelu najważniejsze jest, aby go nie prześwietlać.Dodaj do niego smażonego Banana, gdy karmel jest jeszcze bladożółty, ponieważ może się rozgotować i podczas zanurzania w nim bananów może się całkowicie spalić.

Ponadto, jeśli chcesz, aby sezam pokrył wszystkie kawałki, możesz dodać go do bananów i karmelu na patelni.Karmel tylko lekko pokrywa banany na zewnątrz, dlatego podczas układania ich na talerzu całkowicie twardnieje, a sezam nie przylega dobrze.

lepiej podawać je na ciepło, ale schłodzone też dobrze smakują.
parzymy herbatę lub kawę i smakujemy popularny deser kuchni azjatyckiej.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy