naleśniki jabłkowe na kefirze

pyszne i delikatne naleśniki z jabłkami na śniadanie dla całej rodziny! Czy jest lepszy sposób na śniadanie w niedzielne popołudnie niż gorące naleśniki ze śmietaną. Istnieje wiele przepisów na naleśniki, smażone są z różnymi dodatkami i nadzieniami i podawane ze śmietaną, dżemem, skondensowanym mlekiem. Jednym z ciekawych przepisów są naleśniki z jabłkami. Okazują się szczególnie delikatne i smaczne. Dzieci szczególnie lubią takie naleśniki, jabłka w środku nadają wypiekom soczystość i przyjemną kwaskowatość.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 68 % 26 g
180 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Jabłka na naleśniki lepiej brać soczyste i słodkie. Kefir i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jabłka, usuń skórkę i usuń rdzeń. Jeśli jabłka są świeże z delikatną skórką, można je zostawić, doda tylko witaminy i składniki odżywcze do naczynia. Pocieramy jabłka na średniej tarce. Możesz drobno posiekać jabłka nożem, wtedy będą czuć się w cieście i przyjemnie chrupać, a ponadto ani kropla soku nie ciągnie się, w przeciwieństwie do tarcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż starte jabłka do miski. Dodaj cukier i szczyptę soli do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbijamy jedno jajko kurze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj masę, aby jajko się rozdzieliło, a cukier i sól się rozpuściły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej kefir i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mąkę i pół łyżeczki sody do miski z jabłkami. Mieszać. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli chcesz, aby naleśniki były bardzo grube i bujne, musisz dodać mąkę do ciasta. Ciasto powinno zacząć bulgotać, pozostawić na stole na dwadzieścia minut. Lekko jeszcze zgęstnieje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Łyżką stołową rozprowadzamy trochę ciasta na patelni, aby zrobić małe okrągłe naleśniki. Te placki najlepiej smażyć na patelni z grubym dnem i pokrywką. Aby podczas smażenia można było przykryć patelnię pokrywką, wtedy naleśniki będą dobrze rosły i pieczone w środku. Smażyć naleśniki na średnim ogniu. Smażyć naleśniki na złoty kolor z jednej strony.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie odwróć i smaż przez około 3 minuty od drugiej, również po to, aby naleśniki się zrumieniły. Usuń naleśniki z patelni na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju uciekł. Kładziemy naleśniki z jabłkami na talerzu i podajemy do stołu ze śmietaną, dżemem, skondensowanym mlekiem lub po prostu do herbaty lub kawy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy