skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Jabłka na naleśniki lepiej brać soczyste i słodkie. Kefir i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Umyj jabłka, usuń skórkę i usuń rdzeń. Jeśli jabłka są świeże z delikatną skórką, można je zostawić, doda tylko witaminy i składniki odżywcze do naczynia. Pocieramy jabłka na średniej tarce. Możesz drobno posiekać jabłka nożem, wtedy będą czuć się w cieście i przyjemnie chrupać, a ponadto ani kropla soku nie ciągnie się, w przeciwieństwie do tarcia.
Krok 3:
Włóż starte jabłka do miski. Dodaj cukier i szczyptę soli do smaku.
Krok 4:
Wbijamy jedno jajko kurze.
Krok 5:
Wymieszaj masę, aby jajko się rozdzieliło, a cukier i sól się rozpuściły.
Krok 6:
Wlej kefir i wymieszaj.
Krok 7:
Wlej mąkę i pół łyżeczki sody do miski z jabłkami. Mieszać. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana.
Krok 8:
Jeśli chcesz, aby naleśniki były bardzo grube i bujne, musisz dodać mąkę do ciasta. Ciasto powinno zacząć bulgotać, pozostawić na stole na dwadzieścia minut. Lekko jeszcze zgęstnieje.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Łyżką stołową rozprowadzamy trochę ciasta na patelni, aby zrobić małe okrągłe naleśniki. Te placki najlepiej smażyć na patelni z grubym dnem i pokrywką. Aby podczas smażenia można było przykryć patelnię pokrywką, wtedy naleśniki będą dobrze rosły i pieczone w środku. Smażyć naleśniki na średnim ogniu. Smażyć naleśniki na złoty kolor z jednej strony.
Krok 10:
Następnie odwróć i smaż przez około 3 minuty od drugiej, również po to, aby naleśniki się zrumieniły. Usuń naleśniki z patelni na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju uciekł. Kładziemy naleśniki z jabłkami na talerzu i podajemy do stołu ze śmietaną, dżemem, skondensowanym mlekiem lub po prostu do herbaty lub kawy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g