skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotujemy uniwersalną mieszankę mąki. Może być stosowany do naleśników, naleśników, ciastek, ciastek i innych produktów mącznych. Przygotowanie jest niezwykle proste: w średniej misce wymieszaj przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Dokładnie wymieszaj, a następnie przenieś do szczelnej plastikowej torby (z zamkiem błyskawicznym).W suchym i chłodnym miejscu taka mieszanka jest przechowywana przez 8 miesięcy. Możesz to zrobić w dowolnej ilości, po prostu proporcjonalnie zwiększając liczbę składników.
a teraz możesz przejść bezpośrednio do gotowania naleśników. Na początek w durszlaku wkładamy solone gorzkie (są to takie grzyby, podobne do grzybów i idealne do solenia), dobrze spłukujemy z nadmiaru soli i pozostawiamy nad pojemnikiem, aby szkło niepotrzebna wilgoć. Następnie pokrój grzyby na kawałki, jeśli są duże, małe można pozostawić w całości. Gorzki można zastąpić innymi grzybami - zarówno słonymi, jak i świeżymi (te ostatnie należy najpierw ugotować i/lub usmażyć).
umyj świeży tymianek i zieloną cebulę, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Przenieś do małej miski. Dodaj posiekane grzyby, wlej oliwę z oliwek,wlej sól i czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj i na razie odstaw.
weź 240 gramów uniwersalnej mieszanki mąki, wlej do dużego pojemnika, ubij trochę widelcem (jeśli mikstura została przygotowana jakiś czas temu), aby nasycić ją powietrzem. Pozwoli to uzyskać bardziej bujne naleśniki. Wlej tam mleko, rozbij jajka i wszystko dobrze ubij, aż będzie gładkie.
na średnim ogniu podgrzej patelnię, posmaruj ją oliwą z oliwek przed pierwszym użyciem. Gdy patelnia jest wystarczająco gorąca, połóż na niej dwie łyżki ciasta, a na wierzchu łyżkę nadzienia. Rozłóż nadzienie na powierzchni naleśnika, lekko naciskając. Smażyć przez 3 minuty (do złotego koloru). Następnie odwróć Pancake i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
gotowe naleśniki układamy w stos na płaskim szerokim talerzu, smarujemy każdy roztopionym masłem (opcjonalnie). Podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gorzki - 19 kcal/100g