naleśniki z ziołami i grzybami

takie naleśniki urozmaicą rodzinne menu! Naleśniki z ziołami i grzybami to zwykłe naleśniki, do których dodamy słone gorzkie i aromatyczne warzywa. Zasadniczo można użyć dowolnych grzybów-zarówno słonych, jak i świeżych, różnych rodzajów. Takie naleśniki będą idealnym obfitym i pysznym śniadaniem lub kolacją. Można je również podawać gościom. Osobliwością przepisu jest to, że proponuje się przygotowanie uniwersalnej mieszanki mąki. Może być przechowywany przez długi czas i używany w razie potrzeby, co jest wygodne, praktyczne i oszczędza czas.
NatalimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 64 % 25 g
201 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

najpierw przygotujemy uniwersalną mieszankę mąki. Może być stosowany do naleśników, naleśników, ciastek, ciastek i innych produktów mącznych. Przygotowanie jest niezwykle proste: w średniej misce wymieszaj przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Dokładnie wymieszaj, a następnie przenieś do szczelnej plastikowej torby (z zamkiem błyskawicznym).W suchym i chłodnym miejscu taka mieszanka jest przechowywana przez 8 miesięcy. Możesz to zrobić w dowolnej ilości, po prostu proporcjonalnie zwiększając liczbę składników.

a teraz możesz przejść bezpośrednio do gotowania naleśników. Na początek w durszlaku wkładamy solone gorzkie (są to takie grzyby, podobne do grzybów i idealne do solenia), dobrze spłukujemy z nadmiaru soli i pozostawiamy nad pojemnikiem, aby szkło niepotrzebna wilgoć. Następnie pokrój grzyby na kawałki, jeśli są duże, małe można pozostawić w całości. Gorzki można zastąpić innymi grzybami - zarówno słonymi, jak i świeżymi (te ostatnie należy najpierw ugotować i/lub usmażyć).

umyj świeży tymianek i zieloną cebulę, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Przenieś do małej miski. Dodaj posiekane grzyby, wlej oliwę z oliwek,wlej sól i czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj i na razie odstaw.

weź 240 gramów uniwersalnej mieszanki mąki, wlej do dużego pojemnika, ubij trochę widelcem (jeśli mikstura została przygotowana jakiś czas temu), aby nasycić ją powietrzem. Pozwoli to uzyskać bardziej bujne naleśniki. Wlej tam mleko, rozbij jajka i wszystko dobrze ubij, aż będzie gładkie.

na średnim ogniu podgrzej patelnię, posmaruj ją oliwą z oliwek przed pierwszym użyciem. Gdy patelnia jest wystarczająco gorąca, połóż na niej dwie łyżki ciasta, a na wierzchu łyżkę nadzienia. Rozłóż nadzienie na powierzchni naleśnika, lekko naciskając. Smażyć przez 3 minuty (do złotego koloru). Następnie odwróć Pancake i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

gotowe naleśniki układamy w stos na płaskim szerokim talerzu, smarujemy każdy roztopionym masłem (opcjonalnie). Podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Gorzki - 19   kcal/100g

Podobne przepisy