skład / składniki
metoda gotowania
1. Pelengas jest oczyszczany z łusek, patroszony, a następnie odcinany od płetw, ogona i głowy.
2. Pokrój tuszę na steki, spłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowymi serwetkami. Następnie pocieramy steki solą i posypujemy pieprzem.
3. Wlej mąkę i szczyptę soli na płaski talerz, wymieszaj.
4. Każdy stek panierujemy w mące ze wszystkich stron i rozprowadzamy na gorącej patelni.
5. Smażyć na oleju roślinnym ze wszystkich stron na złoty kolor, nie przykrywać pokrywką.
6. Gdy ryba jest smażona, przykryj ją pokrywką i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
podawaj danie na stole w dowolnej formie-na ciepło lub na zimno. Pelengas będzie równie dobry! Uzupełnij danie ulubionym sosem, świeżymi ziołami, kubkiem cytryny lub w inny sposób - według własnego gustu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pelengas - 84 kcal/100g