placki z rabarbarem

niezwykłe placki z przyjemną kwaskowatością rabarbaru! Zeszłego lata miałem nadmiar rabarbaru i pewnego dnia przygotowując ciasto na placki, spontanicznie postanowiłem dodać tam kawałki rabarbaru. I nie żałowałem. Rabarbar jest dobry nie tylko w ciastach i ciastach, ale także w małych wypiekach. Ten przepis to potwierdza.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 80 % 12 g
61 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę.
2. Wlej 50 g cukru do rabarbaru, wymieszaj i odstaw na bok.
3. Lekko ubij jajko z pozostałym cukrem i solą.
4. Wlej lekko podgrzane mleko do masy jajecznej i wymieszaj.
5. Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia w częściach do mieszanki jajecznej. Wymieszaj ciasto trzepaczką.
6. Wlej 1 łyżkę do powstałego ciasta.l olej roślinny.
7. Odcedź sok z rabarbaru i dodaj do ciasta. Wymieszać.
8. Smażyć naleśniki na patelni na oleju roślinnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy