placki z rabarbarem
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę.
2. Wlej 50 g cukru do rabarbaru, wymieszaj i odstaw na bok.
3. Lekko ubij jajko z pozostałym cukrem i solą.
4. Wlej lekko podgrzane mleko do masy jajecznej i wymieszaj.
5. Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia w częściach do mieszanki jajecznej. Wymieszaj ciasto trzepaczką.
6. Wlej 1 łyżkę do powstałego ciasta.l olej roślinny.
7. Odcedź sok z rabarbaru i dodaj do ciasta. Wymieszać.
8. Smażyć naleśniki na patelni na oleju roślinnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g