piersi z kurczaka w mundurkach ziemniaczanych
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
pokrój każdą pierś na talerze – dostaję 3 sztuki z każdej piersi i dzielę największą powierzchnię na pół, ponieważ wtedy wygodniej jest położyć ją na patelni. Lekko dodaj sól, pieprz, przykryj małą torebką i dobrze ubij z 2 stron. Jeśli zauważysz żyły, należy je przeciąć.
piersi posmaruj sosem sojowym, ułóż jeden na drugim i pozostaw do marynowania w torbie na 15 minut.
posiekaj pietruszkę i koperek razem z czosnkiem w blenderze. Przenieś powstałą masę do pojemnika, w którym zostanie zmieszana masa ziemniaczana. Dodaj jajka ubite widelcem, mąkę, musztardę, śmietanę, sól do smaku, a na koniec ziemniaki starte na grubej tarce. Ziemniaki szybko dają sok, więc mieszamy go z masą do zwijania filetów tuż przed samym procesem, gdy olej na patelni już zaczyna się nagrzewać! Oto, jaki skład powinien się okazać:
specjalnie dla dzieci zacząłem robić opcję, gdy ziemniaki są krojone na specjalnej krajarce do warzyw, która pozwala uzyskać cienkie długie kostki - podczas smażenia stają się jak ulubione frytki wszystkich dzieci, co sprawia szczególną radość moim dzieciom podczas jedzenia tego dania!
marynowane kawałki fileta układamy po obu stronach powstałą mieszanką "ciasta" z ziemniakami i mocno dociskamy do mięsa, starzejąc się tak, aby boczne powierzchnie fileta były również pokryte ziemniakami.
smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron, na małym ogniu (aby kurczak miał czas na pieczenie w środku), aż będzie rumiany.
możesz podawać powstałe koperty z delikatnym kurczakiem w środku z dowolnym dodatkiem i sałatką warzywną.
zamiast piersi z kurczaka możesz użyć wieprzowiny (trzeba będzie ją pokonać cieńszą niż kurczak) lub indyka.
piersi posmaruj sosem sojowym, ułóż jeden na drugim i pozostaw do marynowania w torbie na 15 minut.
posiekaj pietruszkę i koperek razem z czosnkiem w blenderze. Przenieś powstałą masę do pojemnika, w którym zostanie zmieszana masa ziemniaczana. Dodaj jajka ubite widelcem, mąkę, musztardę, śmietanę, sól do smaku, a na koniec ziemniaki starte na grubej tarce. Ziemniaki szybko dają sok, więc mieszamy go z masą do zwijania filetów tuż przed samym procesem, gdy olej na patelni już zaczyna się nagrzewać! Oto, jaki skład powinien się okazać:
specjalnie dla dzieci zacząłem robić opcję, gdy ziemniaki są krojone na specjalnej krajarce do warzyw, która pozwala uzyskać cienkie długie kostki - podczas smażenia stają się jak ulubione frytki wszystkich dzieci, co sprawia szczególną radość moim dzieciom podczas jedzenia tego dania!
marynowane kawałki fileta układamy po obu stronach powstałą mieszanką "ciasta" z ziemniakami i mocno dociskamy do mięsa, starzejąc się tak, aby boczne powierzchnie fileta były również pokryte ziemniakami.
smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron, na małym ogniu (aby kurczak miał czas na pieczenie w środku), aż będzie rumiany.
możesz podawać powstałe koperty z delikatnym kurczakiem w środku z dowolnym dodatkiem i sałatką warzywną.
zamiast piersi z kurczaka możesz użyć wieprzowiny (trzeba będzie ją pokonać cieńszą niż kurczak) lub indyka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g