piersi z kurczaka w mundurkach ziemniaczanych

piersi z kurczaka z ziemniakami - po prostu polizaj palce!
KseniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 18 % 5 g
węglowodany 39 % 11 g
137 kcal
IG: 64 / 0 / 36

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
pokrój każdą pierś na talerze – dostaję 3 sztuki z każdej piersi i dzielę największą powierzchnię na pół, ponieważ wtedy wygodniej jest położyć ją na patelni. Lekko dodaj sól, pieprz, przykryj małą torebką i dobrze ubij z 2 stron. Jeśli zauważysz żyły, należy je przeciąć.
piersi posmaruj sosem sojowym, ułóż jeden na drugim i pozostaw do marynowania w torbie na 15 minut.
posiekaj pietruszkę i koperek razem z czosnkiem w blenderze. Przenieś powstałą masę do pojemnika, w którym zostanie zmieszana masa ziemniaczana. Dodaj jajka ubite widelcem, mąkę, musztardę, śmietanę, sól do smaku, a na koniec ziemniaki starte na grubej tarce. Ziemniaki szybko dają sok, więc mieszamy go z masą do zwijania filetów tuż przed samym procesem, gdy olej na patelni już zaczyna się nagrzewać! Oto, jaki skład powinien się okazać:
specjalnie dla dzieci zacząłem robić opcję, gdy ziemniaki są krojone na specjalnej krajarce do warzyw, która pozwala uzyskać cienkie długie kostki - podczas smażenia stają się jak ulubione frytki wszystkich dzieci, co sprawia szczególną radość moim dzieciom podczas jedzenia tego dania!
marynowane kawałki fileta układamy po obu stronach powstałą mieszanką "ciasta" z ziemniakami i mocno dociskamy do mięsa, starzejąc się tak, aby boczne powierzchnie fileta były również pokryte ziemniakami.
smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron, na małym ogniu (aby kurczak miał czas na pieczenie w środku), aż będzie rumiany.
możesz podawać powstałe koperty z delikatnym kurczakiem w środku z dowolnym dodatkiem i sałatką warzywną.
zamiast piersi z kurczaka możesz użyć wieprzowiny (trzeba będzie ją pokonać cieńszą niż kurczak) lub indyka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy