skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować krewetki królewskie zamrożone w skorupce, potrzebujesz: krewetek królewskich, wody, soli, liści laurowych, pieprzu, pietruszki, cytryny.
Krok 2:
Krewetki nie muszą być wstępnie rozmrażane (!). Umieść je w durszlaku lub sicie, dobrze spłucz pod strumieniem ciepłej wody, aby usunąć osady lodu, połamane cząsteczki i zanieczyszczenia z tuszy krewetek. Pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3:
Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 4:
Zagotuj wodę w garnku. Stosunek wody do krewetek powinien wynosić co najmniej 2: 1. Do wrzącej wody dodaj sok z cytryny, ziarna pieprzu, liść laurowy, natkę pietruszki. Przyprawy nadają krewetkom przyjemny pikantny smak. Dodaj sól do wody, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Może się wydawać, że ilość soli jest duża. Ale nie bój się, krewetki nie będą solone, ponieważ są gotowane w skorupce.
Krok 5:
Włóż krewetki królewskie do wody z przyprawami.
Krok 6:
Poczekaj, aż się zagotuje. Gotuj krewetki na średnim ogniu przez nie więcej niż 5 minut. Mam krewetki gotowane i mrożone, to znaczy przed zamrożeniem zostały już ugotowane. Jeśli używasz świeżo mrożonych krewetek, czyli nieprzetworzonych, czas gotowania wzrośnie do 7 minut. Takie świeże krewetki mają szaro-zielony kolor. Ważne jest, aby nie rozgotowywać krewetek, aby zachowały miękkość. Ale nie możesz też niedogotować.
Krok 7:
W gotowych krewetkach skorupa staje się lekko przezroczysta, a kolor jaśniejszy. Wyjmij gotowe krewetki łyżką cedzakową na talerz, ostudź. Podawaj jako przystawkę skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek lub z dowolnym sosem odpowiednim do krewetek. Obrane krewetki dobrze komponują się z makaronem lub ryżem. Możesz także użyć ich do przygotowania sałatek. Smacznego!
krewetki są źródłem pełnowartościowego, lekkostrawnego białka, makro-i mikroelementów.
aby uzyskać zdrowy i smaczny produkt podczas gotowania, musisz wybrać wysokiej jakości krewetki przy zakupie. Musisz zwrócić uwagę na wygląd owoców morza. Krewetki powinny mieć jednolity kolor, ogon zagięty na szydełku. Na skorupie powinna znajdować się cienka warstwa lodu. Jeśli tusza krewetek nie jest zgięta, oznacza to, że leżała długo przed zamrożeniem.
do gotowania najlepiej używać nieobranych krewetek. Spawane w skorupie będą bardziej soczyste i delikatniejsze niż spawane bez niego.
sos sojowo-miodowy lub kremowy nadaje się do serwowania krewetek. Krewetki idealnie komponują się ze świeżymi warzywami, nadając sałatkom wyrafinowanie i zwiększając ich przydatność. Takie sałatki dobrze uzupełnić dressingiem zawierającym sok z cytryny i oliwę z oliwek.
szczególnie lubimy krewetki z makaronem z sosem śmietanowo-serowym. To danie jest lubiane ze względu na delikatny kremowy smak.
w przypadku męskiej firmy krewetki można podawać do piwa, najlepiej lekkiego.
taka przekąska będzie dobrze wyglądać na świątecznym stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Krewetki królewskie - 87 kcal/100g