skład / składniki
gotowanie krok po kroku
z podanej liczby produktów uzyskuje się około 1 kilograma gotowej kiełbasy lub 4 kubki o pojemności 250 ml.
do gotowania gotowanej kiełbasy potrzebujemy najzwyklejszych cylindrycznych szklanych kubków i blendera lub robota kuchennego, a także folii spożywczej. Nie polecam używania porcelany ze złotymi obramowaniami.
możesz wziąć dowolne mięso, ale kiełbasa z fileta z kurczaka jest bardziej jednorodna. Jest bardzo smaczny z mieszanki kurczaka i wieprzowiny.
najważniejszą rzeczą w tym przepisie jest zestaw przypraw. Radzę ich nie zastępować ani nie zaniedbywać. To połączenie przypraw i czosnku nadaje wszystkim smak kiełbasy. I chociaż domowa gotowana kiełbasa okazuje się biała (z powodu braku barwników) i trochę nijaka z wyglądu, zapach i smak bardzo przypomina tę ulubioną kiełbasę wszystkich.
zacznijmy gotować:
1. Mięso kroimy na kawałki i wysyłamy porcjami do rozdrabniacza blendera. Stopniowo dodajemy mleko. Dodajemy tam posiekany czosnek, aby prawdopodobnie został posiekany, możesz użyć czosnku.
2. Przenosimy mięso posiekane mlekiem do głębokiej miski (talerza). Dodaj 40 gramów (lub 2 czubate łyżki stołowe) skrobi, 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, 0,3 łyżeczki kardamonu, gałki muszkatołowej, mielonej kolendry i czarnego mielonego pieprzu. Wbij jajko.
3. Teraz dobrze ubij wszystko razem i wymieszaj za pomocą blendera zanurzeniowego (lub Ponownie uruchom w robocie kuchennym). Rezultatem powinna być jednorodna masa przypominająca pastę.
4. Nasmaruj każdy kubek olejem roślinnym i wypełnij powstałą kiełbasą mieloną.
5. Owijamy kubki folią spożywczą tak niezawodnie, jak to możliwe. Konieczne jest, aby folia owinęła górę i dół każdego kubka kilka razy, wtedy kiełbasa nie wyjdzie z kubka i nigdzie nie ucieknie.
6. Umieść kubki z mieloną kiełbasą na patelni. Najpierw musisz położyć ruszt lub ręcznik na dnie patelni.
7. Wlej zimną wodę do około połowy kubków. Jeśli od razu włożysz kubki do gorącej wody, mogą pęknąć. Postaw patelnię na ogniu i przykryj pokrywką.
8. Gotuj kiełbasę przez 35 minut po zagotowaniu wody i wyłącz ogień. Nie wyjmujemy kubków bezpośrednio z wody, ale dajemy naszej kiełbasie trochę czasu.
9. Gdy tylko kiełbasa trochę ostygnie, możesz ją wytrząsnąć z kubka. Miałem dobrą kiełbasę zarówno na ciepło, jak i na zimno (dzięki czemu można przez chwilę przechowywać gotowaną kiełbasę w lodówce bezpośrednio w kubku).
taka gotowana kiełbasa bardzo dobrze się smaży i nie przykleja się do patelni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g