skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Do przygotowania domowej roboty gotowanej kiełbasy używamy tylko świeżego fileta z kurczaka, który wcześniej nie był zamrożony. Filet z kurczaka umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić na małe kawałki. Ząbek czosnku kroimy na kilka kawałków.
Krok 3:
Za pomocą blendera posiekaj kawałki fileta z kurczaka z czosnkiem. Następnie wlej śmietanę mleczną i dodaj białka kurczaka. Nadal ubijamy masę kurczaka, aż stanie się jednorodnym puree.
Krok 4:
Dodaj przyprawy: pieprz, sól, oregano.
Krok 5:
Wlej świeży sok z buraków, który przetrwał z surowej rośliny okopowej. Za pomocą blendera ponownie ubij masę kurczaka, aż masa nabierze jednolitego tego samego koloru.
Krok 6:
Wytnij kawałki folii i folii spożywczej o tym samym rozmiarze po 2 sztuki. Najpierw połóż folię na stole, a następnie połóż arkusz folii na wierzchu, połóż połowę jasnego mielonego buraka na folii (około 390 gramów mielonego mięsa pójdzie na każdą kiełbasę).
Krok 7:
Podnosząc krawędzie folii, formujemy kiełbasę, szczelnie owijając mięso mielone w formie cukierka. Powstały "cukierek" owijamy folią spożywczą. Zawiązujemy ogony folii z folią nitką. Wykonujemy tę samą procedurę z pozostałym mięsem mielonym. Uformowane kiełbaski przenosimy do plastikowych torebek, mocno je wiążąc.
Krok 8:
Wlej wodę do dużego rondla,podpal. Gdy woda się zagotuje, zanurzamy w niej torby z przyszłą gotowaną kiełbasą. Gotuj przez pół godziny, od czasu do czasu obracając paczki, aby kiełbasa była równomiernie ugotowana.
Krok 9:
Po upływie czasu wyjmujemy paczki z wrzącej wody i pozwalamy kiełbasie całkowicie ostygnąć, uwalniając ją z opakowań. Gdy kiełbasa ostygnie, przenieś ją do lodówki, aby ostygła na 2 godziny.
Krok 10:
Wyjmujemy kiełbasę z lodówki, kroimy ostrym nożem i rozprowadzamy na kromce chleba. Gotowe kanapki dla soczystości można uzupełnić liściem zielonej sałaty.
można przygotować jeszcze zdrowszą i bardziej dietetyczną wersję gotowanej kiełbasy, zastępując filet z kurczaka filetem z indyka. Aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz dodać inne ulubione przyprawy.
z tej liczby składników uzyskano 2 kiełbaski o długości 13 cm Średnica kiełbas wynosiła 5,5 cm z tej liczby składników można ugotować jedną kiełbasę, podczas gdy ilość czasu na gotowanie musi zostać zwiększona, ponieważ średnica jednej kiełbasy będzie znacznie większa, a czas na przygotowanie produktu będzie wymagał więcej.
niestety sok z buraków nie wystarczy, aby nadać kiełbasie piękny, delikatny różowy odcień, chociaż nie wpłynęło to w żaden sposób na smak.
domowe gotowane kiełbasy należy przechowywać w lodówce w temperaturze od 2 do 6 OC, okres przydatności do spożycia wynosi tylko 3-5 dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g