skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To wszystkie niezbędne składniki. W oryginalnym przepisie było więcej soli-5 Stół. L., ale spróbowałem i okazało się dla mnie słone, więc trochę zmniejszyłem sól. Ale nadal-sól wymaga dość dużo, ponieważ w tak krótkim czasie ryba powinna mieć czas na sól. Możesz wziąć inne odmiany ryb, na przykład: pelamid, śledź.
Krok 2:
Skórki cebuli dokładnie umyć
Krok 3:
Wlej 1 litr wody i pozostaw na około 10 minut-to mniej więcej na czas, gdy będziemy rzeźbić rybę
Krok 4:
Kiedy kroję rybę, pamiętaj, aby owinąć deskę w torbę, a następnie wyłożyć papierem lub ręcznikami papierowymi, ponieważ naprawdę nie lubię rybnego zapachu, który jest bardzo trudny do późniejszego umycia
Krok 5:
Uwolnij rybę z głowy, wyjmij wnętrze i usuń czarny film z brzucha
Krok 6:
Następnie dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi
Krok 7:
Jeśli chcemy podawać go w porcjach dla kilku osób, lepiej pokroić go na raz, ponieważ gotową makrelę prawdopodobnie nie uda ci się dokładnie i równomiernie pokroić. Jeśli wygląd nie jest dla ciebie ważny, możesz ugotować całą tuszę
Krok 8:
Następnie wlej sól do skórki cebuli i dodaj płynny dym. Oczywiście możesz gotować bez płynnego dymu, ale z dymem smak będzie po prostu super wędzony.
Krok 9:
Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia
Krok 10:
Gotuj przez 2 minuty, aby solanka nabrała pięknego koloru
Krok 11:
Rozłóż przygotowaną makrelę we wrzącej solance i gotuj dokładnie 3 minuty
Krok 12:
Następnie wrzuć durszlak i obierz rybę
Krok 13:
W razie potrzeby posyp gotową rybę sokiem z cytryny
Krok 14:
To wszystko-bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno
Krok 15:
Smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Płynny dym - 0 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g