gotowana ryba w 3 minuty w skórce cebuli z płynnym dymem

to najszybszy przepis na makrelę, jaki znam! Kiedy przygotowywałam ten przepis po raz pierwszy, długo wątpiłam, czy ryba ugotuje się w tak krótkim czasie? I okazuje się-na próżno, ponieważ ryba jest w pełni gotowa! Ponadto łuska cebuli nadaje jej charakterystyczny smak i złoty kolor! Oczywiście, jeśli spodziewasz się czegoś niesamowitego, musisz poszukać innego przepisu... Ale jeśli potrzebujesz pysznej i bardzo szybkiej makreli, to jesteś we właściwym miejscu!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 8 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 0 % 0 g
78 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To wszystkie niezbędne składniki. W oryginalnym przepisie było więcej soli-5 Stół. L., ale spróbowałem i okazało się dla mnie słone, więc trochę zmniejszyłem sól. Ale nadal-sól wymaga dość dużo, ponieważ w tak krótkim czasie ryba powinna mieć czas na sól. Możesz wziąć inne odmiany ryb, na przykład: pelamid, śledź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Skórki cebuli dokładnie umyć

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 1 litr wody i pozostaw na około 10 minut-to mniej więcej na czas, gdy będziemy rzeźbić rybę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiedy kroję rybę, pamiętaj, aby owinąć deskę w torbę, a następnie wyłożyć papierem lub ręcznikami papierowymi, ponieważ naprawdę nie lubię rybnego zapachu, który jest bardzo trudny do późniejszego umycia

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uwolnij rybę z głowy, wyjmij wnętrze i usuń czarny film z brzucha

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli chcemy podawać go w porcjach dla kilku osób, lepiej pokroić go na raz, ponieważ gotową makrelę prawdopodobnie nie uda ci się dokładnie i równomiernie pokroić. Jeśli wygląd nie jest dla ciebie ważny, możesz ugotować całą tuszę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej sól do skórki cebuli i dodaj płynny dym. Oczywiście możesz gotować bez płynnego dymu, ale z dymem smak będzie po prostu super wędzony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj przez 2 minuty, aby solanka nabrała pięknego koloru

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż przygotowaną makrelę we wrzącej solance i gotuj dokładnie 3 minuty

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wrzuć durszlak i obierz rybę

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W razie potrzeby posyp gotową rybę sokiem z cytryny

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    To wszystko-bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Płynny dym - 0   kcal/100g
  • Skórka cebuli - 0   kcal/100g

Podobne przepisy